Miután a techcégek gyarmatosították a valóságunkat, most visszavásárolhatjuk a pillanatainkat

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2022 december 21., 17:20
  • A BeReal nem azzal lett az év legnagyobb slágere, hogy hozzá akar adni valamit a valósághoz, hanem azzal, hogy hangosan tagadja az influenszereket, és a valódiságát hirdeti.
  • Ez már egy olyan világ terméke, ahol nem néznek csillogó szemmel a technológiai forradalomra.
  • De mi az a valódiság, amit visszakapnak a felhasználók?
  • És egyáltalán: biztosan visszakapják?

Az emberiség szokásait alapjaiban forgatták fel a technológiai óriáscégek. Miközben drámai mértékben változnak meg a klimatikus viszonyok, pusztító háborúk törnek ki, és egy vírus is végigsöpört a Földön, a virtualitás behálózza a mindennapokat. Az emberek végtelenített, személyre szabott tartalomfolyamok szüntelen frissítgetésével töltik az idejüket a képernyőhöz szegezve. Ebben a helyzetben megjelenik egy új termék, ami azt ígéri, visszaad egy kis darabot a valóságból az élet minden pillanatát uraló adatvezérelt virtualitás helyett. Tömegek vetik rá magukat az alkalmazásra, ami naponta egyszer felszólítja őket, hogy itt az idő valódinak lenni. A háttérben pedig ott a kérdés: ez nem csak egy újabb illúzió, amit egy újabb techcég kínál?

Mindez lehetne akár egy soha el nem készült Philip K. Dick-regény ajánlószövege is a gyűrött papírkiadás hátlapján. De persze, hogy a hétköznapjainkról van szó, benne 2022 legnagyobb internetsikerével, a BeReal applikációval, aminek már a neve is éppen olyan, mint egy disztópikus-szatirikus sci-fi eleme. LegyélValódi!

Az év slágere

A BeReal nem idén indult, de egyértelműen 2022-ben lett menő fiatalok belsős szórakozásából óriási mainstream siker. Ez lett „az év applikációja” az Apple szerint, és volt olyan időszak, amikor ezt töltötték le a legtöbben. Ennél is erősebb volt a kulturális hatás: a BeReal mémesedett, internetkultúra-formáló erővé vált, és a techvilág legnagyobbjai kezdték utánozni.

link Forrás

Sikeres alkalmazások persze jönnek-mennek, lehet, hogy rövid időn belül a BeReal is az internetmúzeum polcain fog porosodni a MySpace, a Vine és a többiek mellett.

Az viszont figyelemre méltó, hogy mit mond el a BeReal iránti óriási érdeklődés a technológiai forradalom állásáról.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.