„Aki le tud gyalogolni 15 kilométert, kellő akarattal egy 4270 kilométeres túrát is végig tud járni"

2023 december 02., 18:32
  • Kércz Viktor és Makra Ákos 130 nap alatt végigjárta a 4270 kilométeres amerikai Pacific Crest Trail (PCT) túraútvonalat.
  • Három amerikai államot érintve a kanadai határtól gyalogoltak a mexikóiig.
  • Többek között felkészülésről, felszerelésről, étkezésről, mentális és fizikai kihívásokról beszélgettünk.
  • Szóba kerültek pumák, medvék és csörgőkígyók is.
  • És arra is kitértünk, miért nehéz magyarként elfogadni egy vadidegen ember önzetlen segítségét.

Mikor döntöttétek el, hogy végigjárjátok a PCT-t, és miért pont ezt a túrát választottátok?

Kércz Viktor: Éppen az El Caminót tervezgettem öt éve, amikor rátaláltam a PCT-re. Egyből éreztem, hogy ezt a túrát valamikor teljesítenem kell. Elhatároztam, hogy felkészülésként csinálok pár hasonló utat, és amikor már úgy érzem, hogy kész vagyok minden tekintetben, akkor elmegyek a PCT-re is. Azért szerettem bele az útvonalba, mert minden megtalálható rajta: sivatag, magashegyi részek, komoly erdők, vulkanikus tájak. A változatossága nagyon imponált.

Makra Ákos: Nekem is pont öt éve jött az ötlet. A doktori képzésemen voltam, és éppen nagyon lassan haladtam a dolgaimmal, ezért hajnalban a Redditet böngésztem. Véletlenül ráakadtam az ultrakönnyű túrázásra, hamarosan pedig egy PCT-ről készített Youtube-videónál kötöttem ki. Megfogott a videó és a túra atmoszférája. Akkor fogalmazódott meg bennem, hogy milyen jó lenne ezt a túrát megcsinálni.

Miért együtt mentetek a PCT-re?

Viktor: Amikor megismerkedtünk, kiderült, hogy korábban már mindketten ráakadtunk erre az ösvényre. Egyből fel is merült, hogy csinálhatnánk együtt. Persze először itthon csináltunk közös túrákat, hogy megismerjük egymást, mielőtt egy ilyen hosszú útba belevágunk. Eredetileg 2021-ben akartuk teljesíteni a túrát, de a koronavírus-járvány és különböző vízumgondok miatt nem tudtunk kiutazni.

Makra Ákos és Kércz Viktor
photo_camera Makra Ákos és Kércz Viktor Fotó: Németh Dániel/444

Milyen előnyei és hátrányai vannak a társas túrázásnak?

Ákos: Ha társsal vagy csoporttal túrázol, a legnagyobb előny az, hogy van, akire számíthatsz. Viszont cserébe kompromisszumot kell kötnöd. Ez pedig még egy sima nyaralást is nagyon meg tud nehezíteni, nem egyszerű jó utazótársat találni. A túrázásnál egy fokkal nehezebb a dolog, mert sokszor fáradt, nyűgös, stresszes vagy, és nem ugyanazt akarod csinálni, amit a másik.

Viktor: Emellett kerülhettek veszélyes helyzetekbe is. Olyankor nem tudhatod előre, a másik hogyan reagál. Otthagy vagy segít? Ez csak az adott helyzetben derül ki. Nyilván más, ha már évek óta ismered a másikat.

Ákos: Amikor együtt mész valakivel, ha problémád van vele, az egy idő után hatványozottan idegesít. Például állandóan krákog, vagy minden reggel öt perccel korábban készül el, mint te. Én például általában később készültem el, mint Viktor, de hagytam, hogy elinduljon nélkülem. Tudtam, hogy valamennyivel gyorsabb a tempóm, így nem idegesített a dolog. Az ilyeneket viszont meg kell beszélni.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.