Száz kilométeren megszűnt a határ Ukrajna és Oroszország között

külföld
2014 augusztus 13., 09:59
comments 564
photo_camera Sean Gallup / Getty Images

Miközben a világ 280 fehér teherautóval* volt elfoglalva, amiben az orosz kormány szerint humanitárius segélyt, mindenki más - és a mindenkibe azokat az oroszokat is beleértjük, akik nem kormányozzák az országot - szerint jobb esetben katonai felszerelést, rosszabb esetben a Krím megszállásakor legendássá vált kicsi zöld emberkéket szállított volna Ukrajnába, ukrán szempontból valami egészen tragikus történt az ország délkeleti határán.

A Donyeckben szorongatott lázadók a szerdlovszki-djakovei kiszögelésben bekerítették az ukrán hadsereg alakulatait. A 24., 51. és a 72. gépesített dandár, a 79. légi szállítású dandár, a 3. különleges ezred és a határőrség alakulataiból álló csapat 22 napig tartott ki a katlanban, amit amúgy

az orosz hadsereg is folyamatosan bombázott orosz területről.

Az ukrán csapatoknak végül a katlan nyugati határán, Szaur-Mogilánál sikerült kitörniük és csatlakozniuk a Donyecket körülzáró fő haderőhöz, de ezért hatalmas, egyelőre beláthatatlan árat fizettek:

gyakorlatilag megnyílt az út az orosz hadsereg előtt, ha netán az le akarná rohanni Kelet-Ukrajnát, amit az orosz kormány amúgy következetesen Novorosszijaként, vagyis Új-Oroszországként emleget.

A lázadók eddig is ellenőriztek egy kisebb határátkelőt Krasznodon és az oroszországi Donyeck (ami nem azonos az ostromlott ukrajnai nagyvárossal) között, amin át a BUK-rakétaütegeket és a pszh-kat kapták az orosz hadseregtől, de most

teljes száz kilométeren szűnt meg a határ a két ország között.

photo_camera Az ukrán nemzetbiztonsági tanács térképe a megszűnt határról. A nagyobb változatért kattintson a képre, vagy ide. Via Mediarnbo.org

És ami ennél is aggasztóbb, az orosz Komintern városánál - jól gondolja, ezt valóban a Kommunista Internacionáléról nevezték el a szovjet korszakban - az E50-es sztráda is orosz kézre került. Ezen pedig akár teljes gépesített hadosztályok is Ukrajnába, azon belül is egyenesen Luhanszkba masírozhatnak, ami Donyeck várható eleste után a lázadók utolsó nagyvárosa lehet Kelet-Ukrajnában.

Sőt, az E50-esen Kraszni Lucs és Debalcevo városánál még Donyeckre is rá lehet fordulni, ha netán a Kremlben valaki komolyan gondolná Új-Oroszország elfoglalását:


A Daily Beast térképén zölddel az eddig is használt utánpótlási útvonalakat jelzik. Pirossal az E50-es autópályát jelölték, amin akár teljes tankhadosztályok is kényelmesen mozoghatnak. A narancssárgával jelzett alternatív útvonal kisebb utakat jelöl, de utánpótlást ezen is küldhetnek. A nagyobb térképért kattintson!

És miért ne gondolná komolyan? Bár a nyílt orosz agresszió biztosan minden eddiginél súlyosabb szankciókat eredményezne, a Krím példája azt bizonyítja, hogy a Nyugatnak arra nincs megoldása, ha az orosz hadsereg ténylegesen megszállná Kelet-Ukrajnát. A fegyverutánpótlás egy dolog, az orosz tankhadosztályok kiverése már egészen más nagyságrend.

Ráadásul Ukrajna területi adottságaival az orosz betörést nehéz lenne Luhanszknál vagy Donyecknél feltartóztatni, az pedig, hogy a hivatalos orosz kommunikációban a kijevi vezetést következetesen juntaként emlegetík, elég erős utalás arra, hogy a végső céljuk a kormány megbuktatása.

*A fehér teherautók sorsa átmenetileg rendeződni látszik: az ukrán kormány bizonyos feltételekkel beleegyezett a humanitárius segély célba juttatásába:

  • a szállítmányt a tranzitzónában ukrán tisztviselők felügyeletével a Vörös Kereszt kamionjaiba pakolják át;
  • a konvoj ukrán kísérettel halad át Ukrajnán Donyeckig.

(Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.