Az Iszlám Állam kivégzéseket tart, és civilekből állít emberi pajzsot, miközben már Moszulon belül folynak a harcok

Terrorizmus
2016 november 01., 15:37
comments 99

Az iszlamista terrorszervezet megölte az iraki fegyveres erők 40 volt tagját Moszul közelében, és a holttestüket a Tigris-folyóba hajította – közölte az ENSZ egyik emberi jogi szóvivője Genfben, helyi hírforrásokra hivatkozva.

Ravina Shamdasani azt is elmondta, hogy az Iszlám Állam 25 ezer civilt elszállított a Moszultól délre fekvő Hammam al-Alil városból a hétfőn alkonyulat utáni órákban teherautókon és buszokon, valószínűleg azért, hogy az állásainál élő pajzsként használja őket (ahogy azt korábban is tette). A Tel-Afar kerület felé tartó teherautók többségét a járőröző légierő visszafordította, de néhány busz megérkezett Abu Szaifba, ami Hammam al-Aliltól 15 kilométerre északra van.

Az iraki hadsereg egyik harckocsija Moszulnál (Fotó: Ahmet Izgi / Anadolu Agency / AFP)
photo_camera Az iraki hadsereg egyik harckocsija Moszulnál (Fotó: Ahmet Izgi / Anadolu Agency / AFP)

„Mély aggodalommal vagyunk ezekért a tízezrekért és más civilekért, akiket a jelentések szerint kényszerrel áthelyezett az Iszlám Állam az elmúlt két hét alatt. A fegyveresek egyre közelebb viszik az embereket Moszulhoz, és ott azoknak az állásaiknak a közelében helyezik el őket, amik katonai célpontokká válhatnak. Ez úgy tűnik, alátámasztja azt az állítást, hogy ezeket az embereket élő pajzsként tervezik használni” – mondta a szóvivő.

Az iraki fegyveres erők terrorelhárító különleges alakulata Moszul keleti részébe behatolva elfoglalta az állami televízió ottani állomását, az első fontos épületet a városban. „Ez jó jel Moszul lakosainak, ez az igazi kezdete a város felszabadításának” – mondta az Irakíja televíziónak Taleb Seghati al-Kenani tábornok.

A város lakói, akiknek a többsége két napja ki sem mozdult otthonról, a Retuersnek telefonon hajnal óta tartó heves lövöldözésekről és utcai harcokról számoltak be. Viszont a város keleti peremén folyó harcoktól távol állítólag a megszokott módon folyik az élet, a piacok nyitva vannak, és az ISIS kocsijai járőröznek.

Az iraki fegyveres erők október 17-én indították el a hadműveletet az ország második legnagyobb városának a visszavételéért. És hogy mi lesz az ISIS-szel, ha elveszíti Moszult, az utolsó fontos iraki bázisát? Csak a szokásos. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.