Városliget Zrt.: Az indulatok azután szabadultak el, hogy ligetvédők garázda csoportja „rutinszerűen erőszakosan megtámadta” az alvállalkozókat

bűnügy
2018 április 26., 18:30

Mint írtuk, a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitánysága „garázdaság vétség gyanúja és súlyos testi sértés kísérlet bűntett gyanúja miatt indított nyomozást”, és eddig egy embert hallgattak ki gyanúsítottként. Ez derült ki a rendőrség válaszából, amit a Magyar Narancsnak küldött, miután a városligeti balhéról érdeklődtek.

Az történt, hogy a Valton biztonsági cég alkalmazottai közterületen számolták fel a Ligetvédők tiltakozó demonstrációját, ami az aktivisták szerint bejelentett tüntetés volt. A rendőrség ugyan nem közölte, hogy a videón látható jelenetek közül pontosan melyikre vonatkozik a garázdaság, de ezen a videón például látszik, hogy kiemelnek egy valtonost, aki kiütötte Antal Nikoletta aktivistát. Ez a 168 óra felvétele:

link Forrás

Az A Valton biztonsági őrei szétvertek egy demonstrációt a Ligetben című cikkünkre délután a Városliget Zrt. kiadott egy közleményt, ami szerint az indulatok azután szabadultak el, hogy ligetvédők garázda csoportja „rutinszerűen erőszakosan megtámadta” az alvállalkozókat. A cég elítéli az erőszakot, bárki is követte el, de a demonstrálók és a biztonsági személyzet cselekedeteinek kivizsgálása az arra hatáskörrel és illetékességgel bíró rendőrség feladata. A közlemény érdemi része:

A Városliget Zrt. hangsúlyozza, hogy eddig és a jövőben is csak a jogszabályoknak minden szempontból megfelelő eljárást tart elfogadhatónak valamennyi, a projekttel kapcsolatos tevékenység során és elítél bármely erőszakos, önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetet. Erre természetesen alvállalkozóinak is nyomatékosan felhívta a figyelmét.

A Városligetben régóta ismert, kis létszámú, politikai motivációjú tiltakozók a korábbi évek során számtalan bűncselekményt, szabálysértést és provokációt követtek már el a garázdaságtól a rongálásig, súlyos anyagi károkat okozva beruházónak. Az elmúlt hetekben szintén a Néprajzi Múzeum építési területét határoló kerítést törték be több helyen, míg tavaly év végén a Városliget Zrt. német partnerének speciális faátültető gépét rongálták meg olyan súlyosan, hogy csak elhúzódó, jelentős költségekkel járó procedúrával tudták kijavítani. A Városliget Zrt. minden alkalommal feljelentést tett.

A Személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól szóló 2005. évi CXXXIII. törvény rendelkezései értelmében arányos mérvű kényszerítő testi erő alkalmazható abban az esetben is, ha erőszakos, provokatív támadás éri a biztosított területet vagy eszközt. Ugyanakkor a demonstrálók és a biztonsági személyzet cselekedeteinek kivizsgálása az arra hatáskörrel és illetékességgel bíró rendőrség feladata.

Tegnapi napon a Ligetvédők kevesebb mint egytucat főt számláló, ismert, garázda csoportja immáron rutinszerűen erőszakosan megtámadta a Városliget beruházásain dolgozó alvállalkozókat, a Néprajzi Múzeum építési területének bejáratát lezárva akadályozták a munkálatokat, illetve a mozgó nehézgépjárművekre megpróbáltak felkapaszkodni és megrongálni azokat vascsövekkel, illetve láncokkal. Az indulatok ezt követően szabadultak el. A Városliget Zrt. természetesen jogszabályi keretek között mindenki véleménynyilvánítási szabadságát tiszteletben tartja, ugyanakkor valamennyi erőszakos cselekménytől elhatárolódik és elítél, kövesse el azt tiltakozó, vagy a Liget Budapest Projekt munkálataiban közreműködő alvállalkozó.”

A Ligetvédők és a Liget-projektet őrző Valton emberei korábban is dulakodtak már.

A Városliget fakivágásai és faátültetései körüli problémákról 2016 végén írtunk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.