A kormány kedvenc biztonsági cégére bízták a Városliget őrzését

gazdaság
2017 március 16., 16:33
comments 47

Szerdán jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben, hogy a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. az állami rendezvényeket is biztosító Valton Sec Kft.-t bízta meg a Liget Projekthez kapcsolódó területek és épületek őrzésével, írja az Mfor

A erről szóló szerződés értéke 465 millió forint.A feladatra csak a Valton adott be pályázatot. Az előírt feladatok között szerepel a parkot látogatók nyugalmának biztosítása, a közvagyon védelme és a Városligetben zajló építkezések biztosítása. A biztosítandó területek között szerepel a Magyar Zene Háza, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Városliget közpark, Ligetnél zajló útépítés és közmű munkák, Olof Palme Ház, a Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum, a Városliget Színház és a Dózsa György úti mélygarázs.

Az értesítő szerint a szerződést március 1-én kötötték. A héten pedig a Valton emberei már meg is jelentek a Városligetben, ahol megkezdték a biztonsági kamerák telepítését.

photo_camera Fotó: Ligetvédők

A 2010-es kormányváltás óta a Valton szépen kinőtte magát, sorra nyerik a közbeszerzéséeket, általában ők biztosítják a fideszes rendezvényeket, és az összes állami ünnepségen is a Valton embereit láthatjuk. Varga Lajos, a cég többségi tulajdonosa az Indexnek sem csinált titkot abból, hogy közeli viszonyban van a kormánypárt vezetőivel.     

A Valton emberei ellenőrzik a résztvevőket Orbán Viktor március 15-i beszéde előtt 2017-ben.
photo_camera A Valton emberei ellenőrzik a résztvevőket Orbán Viktor március 15-i beszéde előtt - Fotó: Botos Tamás/444

Tavaly nyáron a Városligetben súlyos konfliktusok alakultak ki a focimeccsekhez szokott biztonsági emberek és a Liget Projekt ellen tiltakozó ligetvédők között, de előfordult, hogy a kopaszok még egy rendőrt is lefújtak gázspray-vel.

link Forrás

A Városliget Zrt. tavaly elvileg a Valtontól is kért ajánlatot, hogy biztosítsa a Közlekedési Múzeum és a Hungexpo épületeinek bontását, de a cég akkor valamiért nem vállata a feladatot. 

A Valton helyett a Városliget Zrt. olyan biztonsági cégekkel szerződött le, amelyek korábban még sosem indultak közbeszerzésen. Ezekről a cégekről aztán sorra kiderült, hogy mind a Fradi korábbi biztonsági főnökéhez, Tóth Csabához köthetők, aki korábban a Valtonnak is dolgozott alvállalkozóként. 

Ábra: Tbg
photo_camera Ábra: Tbg

Tóth Csaba csapatát általában olyankor bízzák meg, amikor arra számítanak, hogy balhé lesz, és nem akarják, hogy azt a Valtonhoz kössék. A biztonságiak fellépéséről később még Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki igazgatója is elismerte, hogy elfajultak a dolgok

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.