Az erőemberek átvették a hatalmat a Városligetben

Tbg
politika
2016 július 09., 09:52
comments 529

Szerda este, miután a biztonságiak a rendőrség segítségével elfoglalták a ligetvédők táborát délelőtt, tíz óra körül a Városligetben újra mozgásba lendültek a biztonsági őrök. Visszasiettek a Közlekedési Múzeumhoz, mert elterjedt a hír, hogy a kordont bontják.

A biztonságiak a már délután ismert módszerüket alkalmazták a tábor megvédésére: bár nem látták, hogy kit találnak el, elkezdtek mindenféle tárgyat kifele dobálni a sötétbe, sőt előkerültek egy gázspray, amive a lyukokon fújkáltak ki.

Ostoba, provokatív fellépésüknek meg is lett az eredménye. Lefújták az egyik rendőrt.

Az akció sajnos nincs meg videofelvételen, de a Ligetvédő Mozgalom egyik aktivistája, Nagy Dávid Szamóca bekapcsolta a kameráját rögtön utána, és az alábbi párbeszédet rögzítette:

Igen, jól hallják!

A biztonsági őr fenyegeti a rendőrt, majd valamelyiküknek annyira elgurul a gyógyszere, hogy társai vonszolják el („Picsábeaá!!”).

A rendőr pusztán arra kíváncsi, miért lett kollégája is a spray áldozata. A helyszínen láthatóan még komolyan vették az incidenst, ugyanis két szemtanú tanúvallomását is rögzítették, de rendőrségi eljárás végül nem indult.

Ebből a kis történetből két fájdalmas tanulság azért kiolvasható:

  1. Míg a polgári engedetlenségi mozgalom keretei között tiltakozókkal szemben vasszigorral járnak el a hatóságok, addig a magából kikelve üvöltő, rendőrt rángató, adott esetben megtámadó biztonságiak ellen csak nagyon egyértelmű esetben indul eljárás.
  2. A biztonsági cég munkatársai láthatóan mindenféle szakmai képzettség nélkül dolgoznak a helyszínen.

A rendőrség tehát ezeken a nyilvánvaló jogsértéseken nem akad fent.

De miért vannak ennyire bevédve ezek az emberek, akik egyébként – Baán László projektvezetőt leszámítva – jobb híján a Liget-projekt arcaivá váltak, hiszen az időnként felbukkanó Sághi Attilán (műszaki igazgató) kívül alig látni arcot, a Zrt. vezetői egyenesen rejtőzködnek a nyilvánosság elől.

Névtelen katonák

A szerda késő esti eset pedig csak egy volt a sok közül. Szerdán délután a biztonsági emberek hangadója, a TCS-ként ismert Tóth Csaba már-már mém lett az interneten nevetségesen vörös fejével, amint Gulyás Márton aktivistával üvöltözik (Gulyás kezét végül úgy eltörték a biztonságiak, hogy műteni kellet):

Majd a csapatirányító rendőrnek parancsolgat:

Komáromy Gergelyt pedig egyenesen megverték a Közlekedési Múzeum tetején június 29-én szerdán. A hírek eddig egy ütésről szóltak, ám a 444 stabilizálta az eredeti felvételt (mp4), és így már jól látszik, hogy Komáromy egészen biztosan több ütést kap: egy-két ember lefogja és többször gyomron ütik:

link Forrás

A Ligetvédők táborának szerdai kiürítése után pedig két demonstrálót is behúztak a tábor területére a biztonsági emberek, és bántalmazták őket. Egyikük (bizonyos „Kapitány”) alig bírt kivánszorogni a táborból, később egy mentőautóban kezelték, Kiripolszky Csongort pedig arcon ütötték. A rendőrök emiatt sem intézkedtek.

Rákérdeztünk a rendőrségnél, hogy egyáltalán ellenőrzik-e valamilyen szinten, hogy milyen cég, cégek járnak el az egyébként továbbra is közterületnek számító Városligetben egy közpénzből megvalósuló, kulturálisnak mondott projekt keretében.

Azt a választ kaptuk, hogy nem:

„Nem. A helyszínen intézkedő rendőröknek ilyen jellegű feladata nem volt. A rendőrség számára a vagyonvédelmi cégek csak a foglalkoztatott személyt jelentik le a kerületi rendőrkapitányságon, azt nem, hogy a személyt ténylegesen hol foglalkoztatják.”

Ezek az emberek nem mutatkoznak be senkinek, sőt, egy ideig még azt sem lehetett tudni, valójában hány cég foglalkoztatja őket. Az őrök nyakában lógó bilétákon, ha egyáltalán van nekik ilyen, többféle cégnevet olvashattunk le:

  • Infinity Forest (idei alapítású, millió tevékenységi körrel, székhely: Hévízgyörk)
  • Tak Bak Kft (szintén újkeletű cég, székhely: Hévízgyörk)
  • Patrol Group Kft (2015-ös alapítású, millió tevékenységi körrel, Farkas Zoltán alapította, székhely: Budapest. UPDATE: A Liget-projekt az elmúlt napokban kötött ezzel a céggel szerződést.)

Az első két cégről itt írtunk, amilyen újkeletűek, olyan jól keresnek, több száz millió forintos bevételre tettek szert. Hivatalosan (A Városliget Zrt. tájákoztatása szerint) csak az Infinity Forestet alkalmazza a bontást végző vállalkozó cég, a többiről ők sem tudnak.

Minden lelátón bokszolt már

A biztonsági emberek mégis sokaknak ismerősek. Újságokban, közösségi oldalakon ismerik fel őket általában valamely biztonsági cég alkalmazottjaiként.

Legismertebb közöttük TCS, azaz Tóth Csaba, akiről főként a labdarúgóstadionok környékéről lehetett hallani.

Dolgozik és dolgozott különféle klubok biztonsági cégeinél, volt az FTC biztonsági főnöke, egyes vélemények szerint szerepe lehetett abban a 2003-as balhéban a Fradi-Debrecen meccsen, ami után a Fradi Security-ben megerősítette saját pozícióját.

Most éppen a Kispest Honvéd Fc vezetőségben találni meg, illeve a Siófoknál is hasonló beosztásban.

Korábban, 2010 előtt a Magyar Labdarúgó Szövetség biztonsági bizottságában is benne volt. Dolgozott annak a Leo Securitynek is – erről ő maga nyilatkozott –, amely vállalkozók megzsarolásával tízmilliárd forintot csalt el, vezetőjét, aki a diósgyőri klub vezetője is volt, 2008-ban elítélték.

TCS-vel az elmúlt években kevesebb írás foglalkozott, de a  Fradimob nevű oldal sokat írt róla. Ez a fórum a fradi szurkolótáborának azt a csoportját képviselte, amely a stadionból az új vezetés miatt kivonult, Kubatov Gáborral, az MLSZ elnéző magatartásával és az új biztonsági cégekkel szemben enyhén szólva kritikus hangot ütött meg.

A vénaszkennerek bevezetése a rendbontók kizárását hivatott megoldani, ám sok ultra szerint valójában az történt, hogy „a sittesek” maffiamódszerekkel teljesen átvették sok klubcsapat biztonságtechnikai feladatait, így mára sokkal keményebb arcok maradtak a stadionokon belül, mint kívül.

Ez téma volt a Parlamentben is, a Jobbik két képviselője is kérdezte erről a kormányt az előző ciklusban. Lenhardt Balázs Tóth Csaba szerepére is rákérdezett, ám érdemi választ nem kapott.

Ezzel magyarázható, hogy Tóth Csaba és társai, nemcsak a Liget-projektben vagy a Nemzeti Választási Irodánál (NVI), de számos biztonságtechnikai cég alkalmazásában feltűnnek, ám hogy rendesen foglaztatva lennének, ez sosem derül ki. Ahogy azt a rendőrség válasza is alátámasztja.

A Fradimobon fellelhető írások visszatérő eleme még, hogy Tóth Csabát rendre a fideszes kötődésű Valtonnal és a Pintér Sándor belügyminiszter volt érdekeltségének számító Civil Biztonsági Szolgálattal (CBSZ) hozzák összefüggésbe.

A CBSZ valóban egy különös cég, olyan irtózatos méretű alvállalkozói hálózattal rendelkezik, amely még az Átlátszó erre szakosodott újságíróján is kifogott. Másfelől viszont alátámasztja azt a tömérdek mennyiségű cégnevet, amellyel az utóbbi napokban a Liget-projekt körül találkozni lehetett.

Tóth Csaba (fehér ingben) itt éppen a Patrol Groupnak dolgozik a biléta szerint. Balra tőle Mikó István, aki az Infinity Forest nevében nyilatkozik. Ki érti ezt? (Fotó: Czinkóczi Sándor)
photo_camera Tóth Csaba (fehér ingben) itt éppen a Patrol Groupnak dolgozik a biléta szerint. Balra tőle Mikó István, aki az Infinity Forest nevében nyilatkozik. Ki érti ezt? (Fotó: Czinkóczi Sándor/444)

Sittesek

A Városligetben mozgó erőemberekről nagyon keveset lehet biztosan tudni, így például azt sem, hogy büntetlen előéletűek-e.

Ha kiváltották volna a vagyonőri igazolványt, akkor biztosabbak lehetnénk abban, hogy igen, hiszen a Személy- és Vagyonőri Kamara tájékoztatása szerint ilyen igazolvány kiváltáshoz ez előfeltétel, amit a rendőrség ellenőriz, az igazolványt pedig utána adják ki.

Ám a Pintér Sándor belügyminiszter irányítása alatt álló rendőrség ezekkel az emberekkel láthatóan még akkor sem foglakozik, amikor tettlegesség merül fel, vagy amikor az erőemberek a rendőrök ellen fordulnak. Hiába törték el Gulyás ujját, fújtak le rendőröket, védve vannak.

Az ORFK-t ugyanis pénteken megkerestük a következő kérdéssel, ezt választ is kaptunk:

444: Indított eljárást a rendőrség a szerdai, városligeti demonstráció után a területet őrző biztonsági őrök valamelyikével szemben hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt?
ORFK: Nem.”

(A rendőrség a választási irodánál sem kezdett semmi érdemi eljárást, Kubatov Gábort meg sem hallgatták, pedig az egyik kopasz a Fradi Security alkalmazásában állt egyszer biztosan.)

Persze az alvilág az az alvilág, a magyar foci pedig – Eb ide vagy oda –, még mindig nagyon átláthatatlan, sáros terület.

Hogy a fenébe tűnnek fel ezek az emberek egy kulturális projektnek mondott állami beruházás környékén?

Vannak Magyarországon olyan biztonsági cégek, amelyek több évtizedes tapasztalattal, rendezett céges háttérrel rendelkeznek (In-Kal, Valton), profin és higgadtan, láthatóan képzett emberekkel képesek kezelni nagy fesztiválokat, és olyan kritikus helyzeteket, mint amilyen a sokak által vitatott Liget-projekt körül van. (A rendőrség csapaterős fellépése például kifejezetten higgadt és profi volt eddig.)

„Nem feladatunk”

Megkérdeztük a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt-t, hogy mit gondol az agresszíven, a helyzetet láthatóan kezelni képtelen biztonsági emberek fellépéséről. Érdeklődtünk az iránt is, amikor a munkát mgpályáztatták, tettek-e bármiféle kikötést a nyertes céggel szemben a biztonsági cégek alkalmazását illetően, hiszen amúgy számos feltételt támasztottak (kötbér, biztosítás, hatósági engedélyek megszerzése stb.).

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. azonban egyáltalán nem foglalkozik ilyen minőségi kérdésekkel, nem érdekli, hogy van-e Liget-projekt alvállalkozói által alkalmazott biztonsági cégek embereinek szakképesítése, hatósági igazolványa, neadjisten bűntetlen előélete.

Mint kérdésünkre írták, a Liget-projektben részt vevő biztonsági cégek kiválasztása az alvállalkozók feladata volt, feltételt ők nem támasztottak. (A biztonsági őröket a Közlekedési Múzeum bontását elnyerő cég, a Bont-Tör Zrt. alvállalkozó cégen keresztül alkalmazza. A Bont-Tör 145 millió forintért vállalta a munkát.)

„A bontást végző céggel a társaságunk – értelemszerűen - bontásra szerződött, azt, hogy a cég milyen alvállalkozókkal dolgozik – például milyen darukezelő, statikus vagy biztonsági őr – dolgozik a megbízásukból, nem feladatunk ellenőrizni, ahogy azt sem, hogy ezeknek a kollégáknak milyen a munkaköri leírásuk, megfelelő képzettséggel rendelkeznek-e, vagy hogy milyen referenciákkal bírnak.”

– írta kérdésünkre a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. egyébként egy esetben, Komáromy Gergő gyomron vágása miatt feljelentést tett a rendőrségen.

Segédmunkás ütött? Lol.

A sok közül az egyik biztonsági cég, az Infinity Forest Kft. nevében nyilatkozó Mikó István az üggyel kapcsolatban a következő nyilatkozatot küldte el a 444-nek:

„Komáromy Gergely által sérelmezett cselekmény elkövetője nem a biztonsági személyzet tagja, nem vagyonőr, ezen személy a kordonok ideiglenes építése, mozgatása céljából foglalkoztatott segédmunkás.”

Mikó azt írta, a segédmunkásban, szerinte tehát nem biztonsági őr a tettes, azért ment fel a pumpa, mert az aktivisták folyamatosan háborgatták, amíg ő a kordon elemeit pakolgatta, ezután mászott fel a tetőre, és ütötte gyomron Komáromyt.

A videófelvételen azonban jól látszik, hogy egy nyakában bilétát hordó, magasabb beosztásúnak tűnő férfi üti meg Komáromyt többször, a fekete pólós, akár segédmunkásnak kinéző alak csak lefogja az aktivistát, hogy a biztonsági őr egyszer még biztosan gyomron vághassa (lásd a fenti, hosszabb felvételt):

link Forrás

Július 8-án, péntek este a rendőrség közölte, hogy ebben az egyetlen esetben eljárást indítanak. Muszáj nekik, ez a verés, ugyanis nagyon jól volt dokumentálva, nem úgy mint a többi, amiről az aktivisták beszámoltak, ám a rendőrség nem mozdul.

Mikó egyébként a fenti felvételről napokkal korábban még a Music FM műsorában azt állította, manipulálták a felvételt.

Ha nem borzadtál el teljesen a magyar jogállam állapotán, inkább nevetnél még a képzetlen erőembereken vagy segédmunkásokon, azt is lehet.

Ha a rendőrség nem is, a mémgyárak legalább beindultak:

link Forrás

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.