Orbán csak azért cserélte le az egyik legközelebbi emberét a nyáron, hogy 9 évre kinevezze a legfontosabb feladatok ellenőrzésére

POLITIKA
2021 október 01., 10:05

A nyár közepén még meglepetést keltett, hogy Orbán Viktor bármiféle magyarázat nélkül lecserélte a legszűkebb stábját jelentő Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkárát, Bíró Marcellt. Addig Bíró volt az az ember, akin szinte minden miniszternek keresztül kellett verekednie magát, ha akart valamit Orbántól, az ő feladata volt a kormányülések előkészítése is. Most kiderült, hogy Bírót nem lefokozták, hanem egy még fontosabb pozícióban számít rá a miniszterelnök.

Bíró Marcell még közigazgatási államtitkárként egy 2012-es rendezvényen
photo_camera Bíró Marcell Fotó: Beliczay László/MTI/MTVA

Október 1-től őt nevezte ki a legfontosabb állami feladatokat felügyelő hatóság élére, ahonnan egy kormányváltás után sem lehetne elmozdítani. Itt is tetten érhető az a logika, ami szerint a mostani kormány kinevezettjei bőven a cikluson átnyúlóan ellenőrizhetnének bizonyos állami feladatokat.

A miniszterelnök 58/2021. (X. 1.) ME határozata Bíró Marcell kinevezéséről
photo_camera A miniszterelnök 58/2021. (X. 1.) ME határozata Bíró Marcell kinevezéséről Forrás: Magyar Közlöny 2021. évi 180. szám

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságot a parlament ugyanazon a napon hozta létre, amikor alapítványokba szervezték ki a közvagyon jelentés részét. Ez a hatóság foglalkozik:

  • a dohánytermék-kiskereskedelem engedélyezésével, hatósági ellenőrzésével, felügyeletével és szabályozásával;
  • az önálló bírósági végrehajtói szervezetrendszer, illetve a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar feletti felügyelet gyakorlásával és szabályozásával;
  • a szerencsejáték-szervezés engedélyezésével, hatósági ellenőrzésével, felügyeletével és szabályozásával,
  • a felszámolók felügyeletével, hatósági ellenőrzésével és szabályozásával.
  • Ezen felül pedig az állam nevében megköti a koncessziós szerződéseket.

A felügyeleti hatóság központi költségvetési szervként működik majd, aminek a vezetőjét Orbán Viktor 9 évre nevezheti ki, és csak egészen kivételes körülmények között lehetne felmenteni. Egyszer újra kinevezhető. A hatóság elnökét a miniszterrel, az elnökhelyettesét a közigazgatási államtitkárral azonos juttatások illetik meg.

Nemrég az Országos Atomenergia Hivatalt is önálló szabályozó szervvé alakították, hogy 2022-től kerüljön ki a kormány közvetlen ellenőrzése alól, az élére pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyik helyettes államtitkárát nevezték ki 9 évre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.