A saját emberével tenné függetlenné az Atomenergia Hivatalt a kormány

energia
2021 szeptember 29., 14:20

„Az Országos Atomenergia Hivatal a függetlenségének megerősítése érdekében jövő januártól kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervként működne tovább” - írja az Innovációs és Technológiai Minisztérium abban a közleményben, amiben bejelentik, hogy ezentúl a saját államtitkáruk, Kádár Andrea lesz az intézmény vezetője.

A kormány májusban kezdeményezte, hogy az Országos Atomenergia Hivatal 2022-től kerüljön ki a kormány közvetlen ellenőrzése alól, és önálló szabályozó szervként működjön tovább. Az atomenergiáról szóló törvényből például eltűnne az a mondat is, hogy „az atomenergia biztonságos alkalmazásának irányítása és felügyelete a Kormány feladata”. Ez beleillett azoknak az intézkedéseknek a sorába, amikkel a Fidesz megkötné a következő kormányok kezét.

Az új hivatal elnökét a miniszterelnök kilenc évre nevezi ki, és egy alkalommal újraválasztható. Az elnök kiválasztásánál nem kell pályázatot kiírni, a kiválasztásnál Orbán Viktornak egyedül azt kellene figyelembe vennie, hogy legyen felsőfokú végzettsége, legalább három év tapasztalata az atomenergia alkalmazásában és vezetői gyakorlata a közigazgatásban. Viszont a kinevezés után a miniszterelnök már nem válthatja le a hivatal elnökét.

Kádár Andrea
photo_camera Kádár Andrea Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Kádár Andrea jelenleg energiaügyért felelős helyettes államtitkár az ITM-ben, de 2012 és 2014 között a Nemzetbiztonsági Irodát vezette a Miniszterelnökségen. A minisztérium közleménye szerint az átalakulás „a lehető legnagyobb személyi és szervezeti függetlenséget biztosítja a hivatal számára, garantálva egy erős, befolyásoktól mentes szabályozási és hatósági rendszer kiépítését”. A hivatal vezetőjét Orbán Viktor 2021. szeptember 29-étől nevezte ki.

Az Országos Atomenergia Hivatal a paksi bővítés egyik (nem egyetlen, de talán legfontosabb) engedélyező hatósága, ami miatt már konfliktusba is került a beruházást sürgető kormánnyal. Az intézményt addig vezető Fichtinger Gyula április végén váratlanul lemondott, a helyére mostanáig nem neveztek ki új vezetőt, és most ezzel a törvényjavaslattal az egész hivatalt átszerveznék. A lemondását azóta sem indokolta senki, hiába kérdeztük a hivatalnál vagy a volt főigazgatónál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.