Kiadták a Paks II. létesítési engedélyét

energia
2022 augusztus 25., 19:47

A paksi telephelyen létesítendő 5. és 6. atomerőművi blokkok megkapták a létesítési engedélyt, derült ki az Országos Atomenergia Hivatal csütörtöki határozatából, amiben kijelölték a létesítmény biztonsági övezetének határát.

A paksi bővítés hatalmas csúszásban van az eredeti tervekhez képest: 2014-ben a kormány még azt ígérte, hogy 2023-ra a két új blokkból az első már termelni fog. Aztán Orbán Viktor két éve 2021 novemberére ígérte az oroszoknak az építkezés megkezdését. A Direkt36 írt korábban arról írt, hogy a Roszatom már azelőtt meg akarta kezdeni a földmunkákat, hogy a magyar hivatal alaposan megvizsgálta volna a terveket és kiadta volna a létesítési engedélyt.

Ezt a tervet Süli János akkori atomminiszter támogatta, hogy így még a minisztersége alatt megtörténjen legalább az első kapavágás, de az Országos Atomenergia Hivatal akkori főigazgatója, Fichtinger Gyula kockázatosnak tartotta. Végül az Atomenergia Hivatal átszervezése és az új vezető kinevezése után tavaly októberben kezdtek gödröt ásni. De attól függetlenül, hogy a projekt csúszott, a NER-közeli vállalkozók azért tudtak belőle pénzt kiszedni. A a Mészáros és Mészáros Kft. például már dolgozik is egy portaépületen 3,4 milliárdért.

Az új kormányban a Szijjártó Péter-féle külügyminisztérium felel a beruházásért, ahol a korábbi miniszter, Süli János bővítésért felelős államtitkárként gondozza a projektet. Szijjártó májusban beszélt arról, hogy felgyorsítják az építést. A miniszter már a feladatot átvéve is arról beszélt, hogy 2030-ban üzembe helyezik az erőművet. Szerinte ezt az oroszok elleni szankciók sem hátráltatják, legalábbis a fővállalkozó Roszatom vezetői arról biztosították, hogy technológiailag és pénzügyileg is képesek végigvinni a projektet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.