Szijjártó szerint elősegítené a békét, ha az oroszok indulhatnának jövőre az olimpián

sport
2023 július 25., 08:11

„Egy teljes részvétellel megtartott olimpia nagy segítséget jelenthetne a háborús konfliktusok, így az Ukrajnában zajló háború békés rendezésében is. Arról nem is beszélve, hogy egy olimpiai bojkott vesztesei azok a sportolók akik egész életük során kőkeményen edzenek és készülnek és semmi közük politikai döntésekhez. Az olimpiának nem a politikáról, hanem a sportról és a sportolókról kell szólnia, az olimpiának igazi béketeremtő küldetése van” – írta Facebookon Szijjártó Péter külügyminiszter, aki Japában találkozott Ng Ser Mianggal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság első alelnökével, fotói szerint pedig a találkozóra Gyurta Dániel is elkísérte.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság nemrég döntötte el, hogy a jövő évi, párizsi olimpiára Oroszország és Fehéroroszország nem kap meghívót, ahogy Guatemala sem. Az országok sportolóit egyelőre nem zárták ki teljesen, semleges színekben még rajthoz állhatnak.

Szijjártó feltehetően erre reagált posztjával, amiben az Ukrajnát lerohanó, majd az emiatt az olimpiai meghívóról lecsúszó Oroszországgal hozhatta párhuzamba Magyarországot, amikor azt írta: „Mi, magyarok különösen érzékenyek vagyunk erre a kérdésre, hiszen több mint 100 magyar sportolótól vették el életük esélyét az 1984-es Los Angeles-i olimpia kommunista bojkottjával. Közülük sokaknak végül soha nem adatott meg az olimpiai szereplés lehetősége.” Majd példaként hozta fel azt, hogy „mi, magyarok nemcsak beszélünk a sport béketeremtő erejéről, hanem teszünk is érte, ennek jegyében biztosítottuk a lehetőséget az ukrán női kézilabda-válogatottnak, hogy a világbajnoki selejtezőjét, valamint a belarusz futballválogatottnak, hogy az Európa-bajnoki selejtezőjét Magyarországon játszhassák le”.