Nyíregyházán is épül egy kínai akkugyár

gazdaság
2023 július 27., 09:19

Május végén írtunk arról, hogy az egyik legnagyobb kínai akkumulátorgyártó, a Sunwoda Magyarországon építene gyárat. Csütörtökön be is jelentették, hogy a cég 580 milliárd forint értékű beruházással Nyíregyházán építi fel az új üzemét.

Talajelőkészítő munkálatokat végeznek a leendő debreceni CATL akkumulátorgyár területén február végén
photo_camera Talajelõkészítő munkálatokat végeznek a leendő debreceni CATL akkumulátorgyár területén február végén. Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Közleményükben azt írják, a gyár 100 százalékban megújuló energiával működik majd, az energiaellátás zöldenergia előállításával és zöldáram vásárlásával valósul meg, a vízfogyasztást pedig 90 százalékban tisztított szennyvízből tervezik megoldani. Az építkezés jövőre indul, és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés.

„Itt tenném fel a kérdést azoknak, akik az ilyen beruházások ellen érvelnek, hogy komolyan gondolják-e azt, hogy ezeket a beruházásokat más európai országba kellett volna elvinni? Komolyan gondolják-e azt, hogy nekünk, magyaroknak az lenne az érdekünk, hogy ezek a modern technológiával működő, a gazdaság növekedését hosszú távon biztosító gyárak, amelyek több ezer embernek adnak munkát, valóban más országok területén jöjjenek létre, és más országok húzzanak belőlük hasznot?” - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter a bejelentés kapcsán, hozzátéve, hogy ez a projekt is bizonyítja a keleti nyitás sikerét, 2019 óta rendre az ázsiai országból érkezik évente a legtöbb beruházás Magyarországra.

A Sunwoda többek között a Volkswagennek és a Volvónak szállít be. A Világgazdaság szerint a cég a világ tíz legnagyobb, elektromos járművekhez akkumulátort gyártó cég egyike, a kilencedik pozíciót elfoglalva. A kínai piacon az ötödik helyen áll ebben a kategóriában.

A legnagyobb nemzetközi cégek egymásnak adják már a kilincset: hiába tiltakozik hevesen a lakosság, hiába készülnek óva intő szakvélemények, Bátonyterenyén, Ácson, Debrecenben, Győrszentivánon és Gödön is épülhet vagy bővülhet akkumulátorgyár. A Magyarországot átszövő akkuláncot térképre tettük, a témában számos cikket és videót is készítettünk.

link Forrás