Újabb kínai akkumulátor-üzem építését jelentette be Szijjártó Péter

gazdaság
2023 június 21., 09:29
Szijjártó Péter, külügyminiszter, a kínai-magyar kapcsolatok katalizátora
photo_camera Szijjártó Péter, külügyminiszter, a kínai-magyar kapcsolatok katalizátora Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

900 új munkahelyet hoz létre a kínai Huayou Cobalt vállalat, amely Ácson épít üzemet. A cég katódokat fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz – jelentette be Szijjártó Péter szerdán az MTI szerint.

A külügyminiszter szerint a beruházás összértéke 520 milliárd forint lesz, de azt egyelőre nem árulta el, ebből mennyit áll a magyar állam, állítása szerint azért, mert azt az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá. Amíg jóvá nem hagyják, többször is üzent progresszívéknek:

  1. „A Huayo Cobalt abszolút csúcstechnológiát hoz Magyarországra, hogy a progresszívek is értsék, high-tech”.
  2. „Majd két évig tárgyaltunk ennek a beruházásnak a Magyarországra hozataláról. Nemzetközi verseny volt. Volt jó pár más európai ország is. Szeretném aláhúzni, hogy az európai progresszívek is értsék, európai ország, amely szerette volna ezt a beruházást magához édesgetni”.

A progresszívak kedvéért elismételte, hogy a kocka el van vetve, az elektromos autóiparhoz kapcsolódó gyárak mindenképp megépülnek, a kérdés csak az, hogy hol, ki fog ezzel nyerni. Nekünk kéne, tette hozzá, mert ez gazdasági sorskérdés.

A nyugati autógyárak Szijjártó elmondása szerint hatalmas függőségbe kerültek a keleti elektromos akkumulátoroktól, amiknek piacát már 95 százalékban Kína, Dél-Korea és Japán dominálja. Európa akkor tud nyerni ebben a versenyben, ha keleti és nyugati gazdaság együttműködésén dolgozik.

A külügyminiszter összeszámolta: hét év alatt 51, az elektromos autóiparhoz kapcsolódó beruházás érkezett Magyarországra, és ez a keleti nyitás, illetve annak eredménye, hogy Magyarország képes a legjobb beruházási körülményeket biztosítani a kínai cégeknek.