Tüntetés lesz a bátonyterenyei akkumulátorgyár ellen

környezetpusztítás
2023 június 23., 05:57

Lakossági fórumra gyűltek össze a bátonyterenyei lakosok a helyi művelődési házban azért, hogy a település határában üzemelő akkumulátor-újrahasznosító üzem körüli problémákról beszéljenek – írja a Népszava. A terem zsúfolásig megtelt, a fórumon azonban nem jelent meg sem Nagy-Majdon József, a település fideszes polgármestere, sem Becsó Zsolt kormánypárti országgyűlési képviselő. Nem fogadták el a szervezők meghívását.

Kedden az Átlátszó nyomán megírtuk, hogy a kormányhivatal maximális összegű, 31 milliós bírságot szabott ki a dél-koreai tulajdonú SungEl Hitech Hungary Kft.-ra, amiért bátonyterenyei telephelyén engedély nélkül tárolt több száz tonna hulladékot. A cég bátonyterenyei feldolgozójában március 30-án tartottak hatósági ellenőrzést közérdekű bejelentés nyomán. Az ellenőrök „bőr- és nyálkahártya irritációt” tapasztaltak, valamint erős, a telephelyen kívül is érezhető oldószerszagot is feljegyeztek. Emellett találtak több ezer hordónyi engedély nélkül tárolt, ismeretlen eredetű hulladékot. Az elmúlt két év alatt összesen már tizenkét alkalommal büntették meg a céget. A gyár területén eddig kétszer történt robbanás és tűzeset.

A háttérben látható bátonyterenyei ipari parkban működik az akkumulátor-feldolgozó üzem is.
photo_camera A háttérben látható bátonyterenyei ipari parkban működik az akkumulátor-feldolgozó üzem is. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

A bátonyterenyei telephelyen többek között a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery selejtes akkumulátorait dolgozzák fel. Az objektumot 2021-ben adták át, a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a beruházáshoz.

A Népszava azt írja, az üzem tövább bővülne. A cég az eddig bejelentett kapacitásának dupláját, közel 85 ezer tonna selejtes vagy hibás akkumulátort dolgozna itt fel, amihez már újabb területeket vásárolt fel. A helyiek ezért most még jobban aggódnak, hiszen a 18 ezer fős település levegője a mérések szerint az egyik legszennyezettebb az országban.Ezért jövő héten pénteken tüntetést szerveznek a gyár elé, így tiltakozva a környezetszennyezés ellen.