31 milliót fizethet az akkumulátorfeldolgozó cég, ami semmibe veszi a hatósági előírásokat

belföld
2023 június 20., 15:40

A kormányhivatal maximális összegű, 31 milliós bírságot szabott ki a dél-koreai tulajdonú SungEl Hitech Hungary Kft.-ra, amiért bátonyterenyei telephelyén engedély nélkül tárolt több száz tonna hulladékot – írta meg az Átlátszó.

A cég bátonyterenyei feldolgozójában március 30-án tartottak hatósági ellenőrzést közérdekű bejelentés nyomán. Az ellenőrök „bőr- és nyálkahártya irritációt” tapasztaltak, valamint erős, a telephelyen kívül is érezhető oldószerszagot is feljegyeztek. Emellett találtak több ezer hordónyi engedély nélkül tárolt, ismeretlen eredetű hulladékot.

Transzparens a debreceni CATL-beruházás elleni tüntetésen 2023. február 4-én.
photo_camera Transzparens a debreceni CATL-beruházás elleni tüntetésen 2023. február 4-én Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A bátonyterenyei telephelyen többek között a gödi Samsung SDI és a komáromi SK Battery selejtes akkumulátorait dolgozzák fel. Az objektumot 2021-ben adták át, a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott a beruházáshoz.

A cég másik, szigetszentmiklósi üzemét már többször megbírságolták a dolgozók súlyos veszélyeztetése miatt. Az üzemben halállal végződő baleset is történt.

A visszatérő bírságok kifizetése valószínűleg nem okoz problémát a dél-koreai cégnek, amely évről évre javít pénzügyi eredményein: 2022-ben 18,5 milliárdos nettó árbevétel mellett 1,6 milliárdos profitot ért el.