A gödi Samsung-gyár selejtes akkumulátorait feldolgozó cég rákkeltő anyagokkal veszélyeztette a dolgozóit

gazdaság
2023 március 07., 16:33

A határozatban, ami a dél-koreai tulajdonú SungEel Hitech Hungary Kft. által az elmúlt években elkövetett munkavédelmi vétségeket sorolja fel, olyasmik szerepelnek, mint határértéket meghaladó légszennyezettség, rákkeltő anyagoknak kitett dolgozók, a munkavédelmi előírások sorozatos megszegése – írja az Átlátszó.

A lítium-ion akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozó bátonyterenyei SungEel Hitech Hungary Kft.-t a munkavédelmi hatóság 8,5 millió forintra bírságolta meg, mivel 13 embert súlyos veszélyeztetettségnek tettek ki. A lap azt írja, a hatóságok már többször megbüntették súlyos mulasztásokért a hulladékfeldolgozó céget, ami most évi 28 ezerről 52 ezer tonnára növelné a kapacitását.

Transzparens a debreceni CATL-beruházás elleni tüntetésen 2023. február 4-én.
photo_camera Transzparens a debreceni CATL-beruházás elleni tüntetésen február 4-én. Fotó: Kisbenedek Attila/AFP

A 2021 júliusában átadott, 9,3 milliárd forintos bátonyterenyei beruházáshoz a magyar kormány 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást adott.

Az Átlátszó próbálta megkeresni a SungEel Hitech Hungary Kft.-t, de a megadott elérhetőségeken nem tudták elérni a céget, a hivatalos dokumentumokban és cégadatbázisokban szereplő emailcímek nem működnek, és a megadott telefonszám téves.