Nem is kereste a rendőrség a férfit, akit Budapesten vertek össze Erdogan testőrei

belföld
2023 szeptember 19., 08:01

Elmondása szerint az ígéretek ellenére még csak nem is kereste a rendőrség Bán Tamást, akit augusztus 20-án bántalmaztak Recep Tayyip Erdogan testőrei, amiért a férfi bemutatott a Budapestre látogató török elnöknek. A nyomozást lezárták, ha akarna, a férfi magánvádas eljárásban pereskedhetne tovább.

A verést a Terrorelhárítási Központ emberei szakították félbe, a férfi könnyebb sérüléseket szenvedett. Formális jegyzőkönyvet emlékei szerint nem vettek fel az ügyében, amit sem a külügy, sem a Miniszterelnökség nem kommentált.

A feljelentést Bán szerint pár napnyi „vergődés” után, „politikai okokból” utasította el a rendőrség. A határozat szerint egy „ellenzéki aktivista” mutatott be Erdogannak, akinek a biztonsága emiatt nem került veszélybe. Testőrei viszont kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el, intézkedési kötelezettségüknek tettek eleget a férfi megverésével, ami személyiségi jogainak „szükségszerű sérelmével” jár. A rendőrség szerint a török testőrök viselkedése nem volt kihívóan közösségellenes, és nem is megy szembe

az általánosan elfogadott társadalmi normákkal.

link Forrás

Erdogan bajszos gárdájának nem ez az első külföldi balhéja: a budapesti incidens után pár héttel egy szlovák politikus, Vladimíra Marcinková számolt be arról, hogy 2015-ben, amikor az akkori elnök mellett dolgozott, Erdogan hivatalos látogatásának idején a testőrei zaklatták a pozsonyi elnöki palotában. 2011-ben az ENSZ Közgyűlésén, a szervezet New York-i központjában verekedtek össze a török testőrök a helyi biztonságiakkal, 2017 májusában pedig a washingtoni török nagykövetségen csaptak le örmény és kurd ellentüntetőkre, amikor Erdogan Donald Trumpnál járt.

Az esetről a 444-nek Gulyás Gergely azt mondta, beinteni egy külföldi vezetőnek nem tartozik a véleménynyilvánítás szabadságába - bár a testőrök reakciójának arányossága a miniszter szerint is vitatható.

(via 24.hu)