BRFK: Erdoğan testőrei nem sértették meg a bevett társadalmi normákat azzal, hogy Budapesten megvertek egy magyar férfit

bűnügy
2023 szeptember 12., 14:08

A Budapesti Rendőr-főkapitányság elutasította azt az ellenzéki feljelentést, amit a napokban a legfőbb ügyész küldött a rendőrségnek annak a magyar férfinek az ügyében, akit a török elnök testőrei megvertek – írta meg a 24.

Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető tett fel írásban kérdéseket Polt Péternek, amit ő feljelentésként értékelt, ezért a rendőrség garázdaság vétségének lehetséges megvalósulását vizsgálta, de pár nap alatt el is utasította a feljelentést.

A BRFK határozata szerint nem közvádas bűncselekmény az, hogy Recep Tayyip Erdoğan testőrei augusztus 20-án Budapest belvárosában megvertek egy magyar állampolgárt.

A rendőrség azt írta, egy ellenzéki aktivista bemutatott Erdoğannak, akinek a biztonsága emiatt nem került veszélybe, a testőrök ennek ellenére súlyosan bántalmazták a férfit, akit a TEK emberei mentettek ki „szorult helyzetéből”.

A határozat szerint a Magyarországra látogató török köztársasági elnök testőrei „kiemelt személyvédelmi feladatokat láttak el”.

„Az erre vonatkozó különleges szabályok alapján a védett személyt ért atrocitás esetén intézkedési kötelezettség keletkezik. Ennek végrehajtására azonnal, adott esetben az intézkedés alá vont állampolgár személyiségi jogainak szükségszerű sérelmével kerülhet sor”

– áll a BRFK határozatában, ami szerint a török testőrök viselkedése nem értékelhető kihívóan közösségellenesként, illetve az általánosan elfogadott társadalmi normákkal és az együttélés szabályaival történő nyílt szembehelyezkedésként.

A rendőség szerint a testőrök cselekménye mindamellett alkalmas lehet könnyű testi sértés vétség gyanújának megállapítására, de ez magánvádas eljárás tárgyát képezheti.

Orbán Viktor fogadja Recep Tayyip Erdogant a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án.
photo_camera Orbán Viktor fogadja Recep Tayyip Erdoğant a Karmelita kolostorban 2023. augusztus 20-án. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Tóth Bertalan a 24-nek azt mondta: egészen elképesztő, hogy Orbánék következmények nélkül hagyják, hogy külföldi személyek bántalmaznak magyar embereket a véleményük miatt.

Ez újabb példája annak, hogy Magyarország nem jogállam, a kormánya idegen érdekeket előbbre helyez, mint az emberek szolgálatát – mondja Tóth, aki szerint innen csak egy lépés, hogy következmények nélkül bántalmazzanak embereket például azért, mert a kormány politikájával ellentétes véleményt fogalmaznak meg.

Erdoğan testőrei korábban a szlovák elnök munkatársát is molesztálták, a képviselőnő akkori munkatársa azt mondta, nem számítottak rá, hogy egy ilyen magas szintű diplomáciai találkozón ilyesmi történhet.