Vizsgálja a rendőrség az Erdogan testőrei által megvert férfi esetét

bűnügy
2023 szeptember 06., 14:43
photo_camera Recep Tayyip Erdogan török elnök és Orbán Viktor a budapesti atlétikai vébé helyszínén 2023 augusztus 20-án Fotó: MARTON MONUS/REUTERS

Már a rendőrségnél jár annak a férfinek az ügye, akit Recep Tayyip Erdogan budapesti látogatása alatt vertek meg a török elnök testőrei.

Erdogan augusztus 20-án járt néhány óra erejéig Budapesten. Az elnök kilátogatott az atlétikai világbajnokságra és Orbán türk barátaival közösen megtekintette az ünnepi tűzijátékot a Karmelita teraszáról is.

Másnap Bán Tamás politikai aktivista a Magyar Narancsnak elmondta, hogy augusztus 20-án délután három-négy civil ruhás férfi bántalmazta őt, miután beintett a török elnöknek a Matild Palace Hoteltől nem messze, a Szabad sajtó útján.

Rángatták, próbálták a kezét lefejteni, valaki a heréjét markolászta - mondta Bán, akit állítása szerint földre vittek, rátérdeltek a veséjére és a hátára, csavargatták a kezét. Bán elmondása szerint a TEK mentette ki a testőrök kezei közül.

Az ügyről az MSZP frakcióvezetője tett fel kérdéseket Polt Péter legfőbb ügyésznek, aki a HVG szerint feljelentésként értelmezte azokat, és továbbította a rendőrségnek.

Tóth azt kérdezte, hogy történt-e bűncselekmény Erdogan látogatása miatt véleményt nyilvánító személlyel szemben fellépés során, aránytalan volt-e ez az intézkedés, illetve hogy kíván-e vizsgálatot indítani az ügyben.

A legfőbb ügyész annyit válaszolt csak, hogy feljelentésként értékelte a levelet, és azt az illetékes V. kerületi rendőrkapitánysághoz irányította. (HVG)