Erdogan testőrei korábban a szlovák elnök munkatársát is molesztálták

külföld
2023 szeptember 10., 19:00

Nem a budapesti volt Recep Tayyip Erdogan egyetlen látogatása, mikor a testőrei bántalmazták a helyieket: egy szlovák képviselőnő azt állítja, évekkel ezelőtt, amikor még a köztársasági elnöki hivatalban dolgozott, a Pozsonyba látogató török elnök testőrei benyitottak az irodájába, befogták a száját és fogdosták.

photo_camera Fotó: ADEM ALTAN/AFP

Az SaS képviselője, Vladimíra Marcinková egy podcastban elmesélte, hogy mikor 24 évesen, 2015-ben a korábbi köztársasági elnök, Andrej Kiska mellett dolgozott az elnöki palotában, a török elnökkel folytatott tanácskozás során Erdogan testőrei kellemetlenül viselkedtek. „Felfigyeltem a kellemetlen pillantásokra, ilyesmit megéltem már Mexikóban és Chilében is. Egyedüli szőkeként voltam jelen, nagyon kellemetlen volt, ahogy végigmértek némely férfiak” - idézi a Paraméter a képviselőnőt.

Azt is elmondta, hogy miután kötelezettségeit a delegáltakkal befejezte, visszament az irodájába dolgozni. Egy ponton az egyik török testőr benyitott hozzá, és szó nélkül elindult felé - miközben megérkezett egy másik is.

Kérdésére, hogy mit akarnak tőle, azt mondták, fotózkodni jöttek.„Elővették a telefonjukat, mondván, hogy szeretnének egy fotót, de én azt mondtam, hogy köszönöm, nem. Közelebb jöttek, győzködtek, majd fogdostak, én pedig segítségért kiáltottam. Befogták a számat, de szerencsére a kiáltásomat meghallotta akkori kollégám, Pavol Sybila, aki a másik helyiségben volt” - mesélte. Amikor Sybila belépett az irodába, megijedtek és abbahagyták, majd távoztak.

A képivselőnő azt mondta, mindezek után képtelen volt tovább dolgozni, munkatársa még egy órán át vele maradt. „Kellemetlen és váratlan dolog volt, mivel a legmagasabb szintű hivatalos találkozókon ilyesmire nem számít az ember” - nyilatkozta Syvila.

A képviselőnő azt mondta, nem akarta ezzel zavarni az elnököt, munkatársai azonban értesítették. „A diplomáciai szolgálat szintjén a nevemben azonnal panaszt tettünk a testőrség viselkedésére, de amennyire tudom, semmilyen válasz nem érkezett” - nyilatkozta Kiska, majd hozzátette, hogy mivel nem történt fizikai támadás, nem lett belőle rendőrségi ügy sem. (Paraméter)