Újabb hatvan fiókot zár be országszerte a Mészáros-féle szuperbank

PÉNZ
2023 október 24., 17:36

Legalább hatvan fiókját zárja be november végéig a Mészáros Lőrinchez kötődő Magyar Bankholding: a fővárosban és nagyobb vidéki városokban is szűnnek meg - „összevonódnak” - bankfiókok. Helyenként az ATM-eket is leszerelik.

A Mészáros Lőrinchez és Matolcsy György jegybankelnök fiának barátjához, Száraz Istvánhoz kötődő Magyar Bankholding májusban alakult meg két bank, a Magyar Kereskedelmi Bank és a Takarékbank bekebelezésével - ezzel megvalósult a NER-szuperbank, amin már legalább nyolc éve ügyködtek az érdekeltek. A Budapest Bankot pont a választásokra időzítve, már tavaly áprilisban beszántotta az MKB. A cégcsoport nemrég a Duna Takarékot is benyelte, bár az látszólag önálló maradt.

Az egyesülési folyamat során eddig több mint háromszáz bankfiók húzta le a rolót országszerte, köztük Nagykanizsán, Dunaújvárosban, Szolnokon, Zalaegerszegen. November végéig bezár, vagy nagyobb egységekhez csatolódik az MBH budapesti, kaposvári, veszprémi, siófoki és tatabányai fiókja is.

November elejéig sok régebbi ügyfél számlacsomagja is megszűnik.

A jegybank augusztusban csoportszintű átfogó vizsgálatot folytatott az MBH csoport nagyjából tíz szereplőjénél, köztük annál az Euroleasing Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nél is, ami a NER új, először a 444 által bemutatott szuperjachtját lízingeli, és ami tetemes veszteséget termelt tavaly. Mészáros szuperbankjánál hiányosságok egész sorát tárták fel. (via Azénpénzem.hu)

Cikkünk megjelenése után az MBH levelet küldött lapunknak, amelyben többek között azt írják: „Az utóbbi években (különösen a pandémia alatt) jelentősen megváltoztak az ügyfelek bankolási szokásai, egyre több ügyet intéznek online, és inkább a komplexebb banki ügyek esetén igényelnek személyes egyeztetést és keresik fel a bankfiókokat, azaz a fiókok fő funkciója egyre inkább a tanácsadás. Ennek megfelelően változott a bankfiókok kihasználtsága is, ezért több más bankhoz hasonlóan az MBH Bank is úgy döntött, hogy ezen változó igények figyelembevételével modernizálja fiókhálózatát”. Megjegyezték azt is, hogy az övék az ország egyik legnagyobb ATM-hálózata közel 900 automatával, amit még fejleszteni is terveznek.

Címlap: Barna Zsolt, az MBH Bank elnök-vezérigazgatója (Vajda János/MTI/MTVA)