Három eladásból 270 milliárd folyt be az államhoz, a ferihegyi repülőtér megvásárlására fordítják

gazdaság
2023 december 22., 14:32

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy a Budapest Airport állami felvásárlásáért sikeres vagyonértékesítéseket hajtott végre az állam.

Az elmúlt időszakban az állam 100 százalékos tulajdonában álló Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. eladta az Erste Bank Hungary Zrt.-ben és a Yettel Magyarországban meglévő tulajdonrészét, valamint a hazai VIG társaságokban meglévő részesedésének döntő részét (az állam 45 százalékos tulajdonrészét 10 százalékosra csökkentette).

A három ügylet pénzügyi zárása összesen több mint 700 millió eurós (közel 270 milliárd forintos) bevételt hozott az államnak, ezt a repülőtér megvásárlására fordítja.

Emellett folyik a Magyar Posta Életbiztosító Zrt.-ben és a Magyar Posta Biztosító Zrt.-ben meglévő 66,9 százalékos állami tulajdonrész értékesítését célzó nyílt, piaci versenyfolyamat, a szerződéskötésre 2024 tavaszán kerülhet sor – közölte a minisztérium.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye így zárul: „A reptér kiemelkedő stratégiai eszköz, amelyet a Gyurcsány-kormány elherdált. A tranzakció gazdaságtörténeti jelentőségű, ugyanis a legnagyobb volumenű és legkomplexebb ügylet a rendszerváltás óta. A visszavásárlással kapcsolatos tárgyalások ütemezetten, az együttműködés jegyében és megfelelően haladnak a partnerek között, jelenleg már egy olyan fázisban tart, ahol a felek között nagyon közel a végleges megállapodás.”

photo_camera Illusztráció: Bugrat Davit/Hemis via AFP

Az MVM Zrt. november végén rendkívüli bejelentést tett a Budapesti Értéktőzsdén: 309 milliárd forintos osztalékelőleget fizet ki az idei nyeresége terhére egyedüli részvényese felé, az állami költségvetésbe. A kifizetés egybeesett a határidővel, amíg ki kellett fizetnie az államnak a Budapest Airport 51 százalékáért járó hatalmas, kb. 1,5 milliárd eurós (azaz több mint 570 milliárd forintos) összeget: ha a 309 milliárdhoz hozzávesszük a 270-et, meg is van a pénzt. Igaz, Varga Mihály pénzügyminiszter azt ígérte, az oktatásra és az egészségügyre megy majd a pénz.

Az állam mellett nemcsak egy francia, hanem egy rejtélyes harmadik befektető is felsejlik a reptérvásárlásban: úgy tűnik, a katari állami beruházási alapra is számítanak Nagy Mártonék a Budapest Airport új tulajdonosai között, de erről nem biztos, hogy tud a vásárlást jóváhagyó Európai Bizottság.

Orbán Viktor csütörtökön az éves sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy napokon belül meglehet a repülőtér.