2020 óta először mehetnek turisták Észak-Koreába

külföld
január 12., 06:34

Egy orosz csoport tagjai lesznek az első turisták, akiket beengednek Észak-Koreába azóta, hogy 2020 elején a koronavírus-járvány miatt teljesen lezárta az országot, írja a Reuters.

Kim Dzsongun és egy nála kevésbé boldog észak-koreai katonatiszt egy babarózsaszínre festett vonszani árvaház előtt. AFP PHOTO / KCNA via KNS
photo_camera Kim Dzsongun és egy nála kevésbé boldog észak-koreai katonatiszt egy babarózsaszínre festett vonszani árvaház előtt. AFP PHOTO / KCNA via KNS Fotó: KNS

A február 9-én induló négynapos utazást egy vlagyivosztoki székhelyű turisztikai ügynökség hirdette meg, a tervek között szerepel a főváros, Phenjan és egy síközpont meglátogatása. A programot még decemberben szervezték meg, amikor az Észak-Koreával határos régió, Primorszk kormányzója Phenjanban tárgyalt, közölték a Telegramon.

Simon Cockerell, a pekingi székhelyű Koryo Tours vezérigazgatója a Reutersnek elmondta, hogy észak-koreai partnerei megerősítették, hogy az orosz látogatás különleges körülmények között valósul meg. „Ez jó jel, de haboznék azt állítani, hogy ez feltétlenül szélesebb körű nyitáshoz vezet” – mondta. „De tekintve, hogy több mint négy éve nem jártak turisták az országban, minden utazás pozitív előrelépésnek tekinthető”.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Vlagyimir Putyin orosz elnök szeptemberben Kelet-Oroszországban csúcstalálkozót tartott, ahol a nemzetközi szankciók ellenére a gazdasági, politikai és katonai együttműködés elmélyítését ígérték. A viszony annyira elmélyült, hogy Észak-Korea ballisztikus rakétákat is szállít az oroszoknak.