Dróntámadás ért egy amerikai támaszpontot Szíriában

háború
február 05., 16:12

Legalább hat kurd fegyveres meghalt és további tizennyolc megsérült egy amerikai támaszpont elleni dróntámadásban vasárnap, az al-Omar olajmezőnél. A kurd harcosok a Szíriai Demokratikus Erők katonai szervezethez tartoztak, ami fontos szövetségese az amerikai hadseregnek az Iszlám Állam elleni harcokban. Az al-Omar az Egyesült Államok vezette koalíció legnagyobb bázisa Szíriában.

A drónt az ország Szíria által ellenőrzött területéről indították.

A támadást ugyanaz az Iszlám Ellenállás vállalta magára, ami három amerikai katonát ölt meg Jordániában egy múlt heti merényletben - erre válaszul az Egyesült Államok szíriai és iraki célpontok ellen is bevetette haderejét. A feltételezhetően Irán támogatását élvező katonai ernyőszervezet kiképzését, finanszírozását és fegyvereit is az iráni hadseregnek köszönheti.

A Syrian Observatory for Human Rights szerint ez volt a száznyolcadik támadás amerikai támaszpontok ellen Szíriában a Hamász október hetediki terrorakciója, és az azt követő gázai-izraeli háború kezdete óta.

A Szíriai Demokratikus Erők harcosai gyakorlatoznak az al-omari amerikai bázison
photo_camera A Szíriai Demokratikus Erők harcosai gyakorlatoznak az al-omari amerikai bázison Fotó: DELIL SOULEIMAN/AFP

Múlt héten még az amerikai részről gondosan kiválasztott, Iránt elkerülő célpontok, iráni részről pedig a katonai műveletek felfüggesztése utalhatott arra, hogy mindkét fél inkább elkerülné az eszkalációt, de a régió jelenlegi instabilitását elnézve egyáltalán nem biztos, hogy sikerül megállítani a helyzet súlyosbodását. Antony Blinken amerikai külügyminiszter Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: legalább 1973, de talán még régebb óta nem volt olyan robbanékony a helyzet a Közel-Keleten, mint most.

Az amerikai hadsereg hétfőn a jemeni szárazföldön mért csapást a lázadó hútik állásaira: ezúttal a hajók elleni támadásra alkalmas rakétaállásokat célozták. Minderre egy nappal azután került sor, hogy több mint harminc célpont ellen indítottak támadást a brit erőkkel közösen Jemen területén.

Az Irán által támogatott jemeni húti lázadók rendszeresen támadják a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajókat, november közepe óta harmincnál több támadást intéztek a hajók ellen. Emiatt a hajózási társaságok átirányították a tengerjárókat a Vörös-tengerről, most jóval hosszabb és költségesebb úton meg kell kerülniük Afrikát. (Guardian)