Az abortusz mostantól alkotmányos jog Franciaországban

külföld
március 04., 19:07

Franciaország hétfőn alkotmányban rögzítette az abortuszhoz való jogot a parlamenti képviselők és szenátorok elsöprő többségének támogatásával, írja a Reuters. 780-72 arányban ment át a döntés a parlament két házának rendkívüli közös szavazásán. Franciaország a világon az első ország, amely alkotmányában rögzítette a terhességmegszakításhoz való jogot.

photo_camera Fotó: BERTRAND GUAY/AFP

„Üzenetet küldünk minden nőnek: a tested a tiéd, és senki nem dönthet helyetted” – mondta Gabriel Attal miniszterelnök a szavazás előtt. A franciáknak 1974 óta van törvényes joguk az abortuszhoz. Felmérések szerint a franciák mintegy 80 százaléka támogatja a legális abortusz intézményét.

Először akkor merült fel a törvényhozókban az abortusz alkotmányba való rögzítésének igénye, mikor az amerikai Legfelsőbb Bíróság 2022-ben hatályon kívül helyezte a nők abortuszhoz való alkotmányos jogát elismerő Roe kontra Wade ítéletet. A döntéssel újból az államokra bízva az abortusz legalizálásának kérdését. Nemsokára több állam is szigorított a szabályokon. Attal az Egyesült Államok mellett azt is említette, hogy nem szeretnének visszaesni oda, ahol Lengyelország és Magyarország áll az abortusz ügyében.

photo_camera A döntésről az Eiffel-torony is tájékoztatott Fotó: DIMITAR DILKOFF/AFP

A Párizs központjában összegyűlt abortuszjogi és női jogvédő aktivisták ünnepeltek, ám nem mindenki volt ilyen boldog. Marine Le Pen szélsőjobboldali politikus szerint Emmanuel Macron francia elnök csak politikai hasznot akar kovácsolni abból, hogy az országban amúgy is nagy a támogatottsága az abortuszhoz való jognak.

„Meg fogjuk szavazni, hogy bekerüljön az alkotmányba, mert nekünk ezzel nincs problémánk” – mondta Le Pen a szavazás előtt. A politikus azonban nem érzi történelminek a lépést, hiszen szerinte jelenleg senki nem veszélyezteti az abortuszhoz való jogot Franciaországban.

photo_camera „Valaha én is embrió voltam” – áll az ellentüntetők molinóján.
Fotó: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

Ezzel ellentétes véleményen volt Pascale Moriniere, a Katolikus Családok Szövetségének elnöke, aki szerint ez a nap „vereség a nők számára, és természetesen az összes gyermek számára, akik nem láthatják meg a napvilágot”. Moriniere szerint nem volt szükség arra, hogy alkotmányba kerüljön a jog, és szerinte ez egy importált vita volt, ami csak a pánikkeltésre volt jó.