április 1.

Hallgassuk azt, aki egyszerre lenne végtelenül boldog és eléggé ijedt a nigériai elnökválasztás eredményétől

Afrikai egyik legnagyobb zenészét, Fela Kutit a most elnöknek választott Muhammadu Buhari kormánya vetette börtönbe 1984-ben. Nem lenne teljesen nyugodt, ha megtudná, hogy 2015-ben újra a diktátor lesz az elnök. Miközben majd kicsattanna, hogy Nigéria újkori történetében először egy tiszta és szabad választáson egy ellenzéki jelölt győzedelmeskedni tudott és a kormány elismerte vereségét. Jó éjszakát mindenkinek!

Vízkorlátozást rendeltek el Kaliforniában

Az állam történetében először léptettek életbe kötelező vízkorlátozást. A kormányzó rendelete 25 százalékos vízfogyasztás-csökkenést ír elő a településeknek, egyetemi kampuszoknak és golfpályáknak. Állami földeken szárazságtűrőbb növényeket telepítenek és a települések a jövőben nem ültethetnek nagy vízigényű dísznövényeket a közparkokba. Kaliforniát évek óta szárazság sújtja. (BBC)

Fazekas Sándor is összehozott egy államközi szerződést Kazahsztánnal

Nem hiába utazott olyan messze a megtekintésügyi és vidékfejlesztési miniszer. A KazAgro Holding és az Eximbank előszerződése magyar agráripari cégek kazah piacon való megjelenését segítheti. Kazahsztán a világ egyik legnagyobb búzatermesztője, egyben - mint azt a vonatkozó wikipédia lapról megtudtam - itt él a legtöbb farkas szabadon. Ez a spannolás világnapja, a magyar és a kazah ügyészség is együttműködési megállapodást kötött ma.

A kazah génekhez dörgölődző Orbán elfelejtkezett arról, hogy unokatestvére Brüsszelben dolgozik?

A miniszterelnöknek az unokatestvére, Vitézy Zsófia vezeti a Balassi Intézetet, amely Magyarország brüsszeli kulturális intézménye. Vitézyt 2013-ban nevezték ki. Mindez azért vicces, mert Orbán pár órája megvallota Nurszultan Nazarbajev kazah elnöknek, hogy azért szeretnek a magyar kormánydelegációk a közép-ázsiai országba látogatni, mert "ott vannak rokonaik", míg Brüsszelben nincsenek. (via)

Főügyészség: 160 milliárdnyi della megvan a Quaestor-ügyben

Ibolya Tibor - az ember, akinek meg kell oldania ezt az ügyet - főügyész szerint ekkora értékben foglaltak le folyószámlákat, értékpapírokat, cégrészesedéseket, ingatlanokot és ingóságokat. Ibolya szerint a nyomozást hátráltatja, hogy a tranzakciókat kezelő rendszer manipulálható, a Kelernél lévő gyűjtőszámlák adatait nem lehet személyre lebontani, így értékpapírkód alapján kell majd elvégezni a munkát.