december 22.

Azt kiabálta, hogy “Allah akbar” és elütött 11 embert

A franciaországi Dijonban történt a gázolás vasárnap este. Két gyalogost súlyos állapotban vittek kórházba, az 1974-es születésű sofőrt letartoztatták. A rendőrség szerint pszichiátriai kezelés alatt állt. Szombaton Joue-les-Tours városában egy késsel támadó, szintén "Allah akbart" kiálltó, férfit lőtt le egy rendőr. A késelésben két rendőr sérült meg. A francia hatóságok szerint 1200 állampolgára harcol iszlamista fegyveres csoportokban Irakban és Szíriában. (France24/AFP)

december 21.

Allah Akbar kiáltással hajtott emberek közé egy autós Dijonban

A francia városban 11 embert – közülük kettőt súlyosan – megsebesített egy autós, aki a tömegbe hajtott. Az AFP szerint a férfi indítékei egyelőre nem ismertek, de az biztos, hogy korábban pszichiátriai kezelés alatt állt. Tegnap lelőttek egy muszlim férfit Tours mellett, aki egy késsel rátámadt három rendőrre, szintén egy "Allah Akbar" kiáltással nyitva. (Yahoo / AFP.).

Van olyan olaj, ami egyre drágább

Az olivaolaj. Spanyolországban aszály volt, Olaszországban pedig gyümölcslegyek támadták meg a termést, márpedig ez a két ország felel a globális olivaolaj-előállítás 70 százalékáért (mondja ezt a Nemzetközi Olajfa Tanács). 2008 óta nem került ilyen sokba az olivaolaj, a termelők pedig attól félnek, hogy a fogyasztók áttérhetnek majd inkább más étkezési olajokra, amik közben egyre olcsóbbak lettek. (Financial Times.)

A Blackberry végre megtalálta a kiutat: az Önmegsemmisítő Okostelefont

A 2011 eleje óta haláltusáját vívó kanadai okostelefon-gyártó, Blackberry vezérigazgatója bejelentette, hogy rátaláltak a következő nagy ötletre. A Boeinggel közösen dolgoznak az önmegsemmisítő okostelefonon. A repülőgyártónak már van ilyen telója, ami azért jó, mert ha ellopják, akkor nem kell aggódnunk a rajta lévő adatok miatt. Most a Blackberry Androidos platformokon is meg fogja teremteni ennek lehetőségét. (Reuters.)

A csúzlizós csávó karácsonyfát csúzlizik

Azt nem állítom, hogy nem hagyott bennem megválaszolatlan kérdéseket ez a kis videó, de az ördögi nevetésű Jörg Sprave és a Slingshot Channel elég szórakoztatónak tűnik. És tegyük a kezünket a szívünkre: ugyan, melyikünk nem álmodozott arról, hogy egy gigantikus csúszlival lövöldöz egy fészerajtót?! Még a kartácsonyfa szóvicc is eszembe jutott. (via Gizmodo)

A korrupt exdiktátor embere nyerhetett Tunéziában

Egy exit poll szerint Beji Caid Essebsi (azaz Bedzsi Kaid esz-Szebszi) nyerte a tunéziai választások második fordulóját, tíz százalékot verve az eddig hivatalban lévő ideiglenes elnökkel, Moncef Marzoukira (Monszef Marzúki). Tunézia kártékony és hihetetlenül korrupt exdiktátora, Ben Ali uralma idején Essebsi kormánypozíciókat vállalt, míg Marzouki ellenzéki volt. Előbbi már győzelemről beszél, utóbbi pedig megvárja a hivatalos végeredményt. (BBC.)