január 30.

Mitt Romney nem lesz elnökjelölt 2016-ban

Ezt jelentette be pénteken. Ezzel egy potenciális induló kiesett a republikánus oldalról az Egyesült Államokban. Így is nagy maradt a tolongás, szemben a demokratákkal, a republikánusoknál csomó lehetséges indulóról mennek a találgatások.  Romney visszalépésével a semleges nézők jártak a legrosszabbul, szinte biztos, hogy ismét sok szórakoztató pillanatot okozott volna a kampány során. (MTI)

Orbán Ráhel lépéseket tesz

A miniszterelnök lánya jogi lépéseket tesz, mert "jogsértő módon személyes, a családi nyaralásairól készült képek kerültek ki" az internetre. Orbán Ráhel ezt pénteken közölte az MTI-vel. Szerinte az eset több súlyos bűncselekmény gyanúját veti fel, a szükséges jogi lépéseket haladéktalanul megteszi, "a képek bármilyen jellegű felhasználása jogi eljárásokat von maga után", mondta az állami távirati irodának. Havasi Bertalan is megszólalt az ügyben Orbán Viktort tolmácsolva, szerinte bárkinek szívesen odaadja a miniszterelnök a nyaraláson készült képeit. (MTI.)

Görögország mégis beleegyezett félig az orosz szankciókba

Sőt, igazából csak félreértés volt, hogy eredetileg elutasították volna az orosz szankciók meghosszabbítását – csak azt sérelmezte az új, megszorításellenes balos-jobbos kormány, hogy őket nem kérdezték meg erről, mégis kiadott az EU egy nyilatkozatot, hogy egyhangú volt a döntés. Az viszont igaz, hogy a görögök nem támogatták a további szankciók kilátásba helyezését. (NYT.)

Itt volt az IMF, és azt már tudjuk, hogy a kormány szerint mit gondolnak a kormányról

Több, mint egy hétig Budapesten volt az IMF delegációja, írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kormány szerint elismerik a kormány eredményeit, de van, amiben "természetszerűen" megjelennek különbségek. Az IMF nyilatkozatát még nem ismerjük. Kapcsolódó hír, hogy közben az új görög Sziriza-kormány majdnem úgy betartott az IMF-EKB-EB trojkának, mint ahogy annak idején Orbán kirakta az IMF-et Pestről. (NGM.)

Új újságot indítanak a Penta elől menekülő ex-Sme-s szlovák újságírók

Denník N, azaz N Napilap névvel indítanak újságot az Sme-tól távozó újságírók. Az N betű a független (nezávisly) szóra utal. A korábban a legnagyobb független szlovák napilapnak számít Sme-t nemrég felvásárolta a szlovák oligarchacég, a mindent behálózó Penta, akik már bekebelezték a szlovák sajtó nagy részét. Matús Kostolny lesz a főszerkesztő, aki korábban az Sme főszerkesztője volt, ő azt ígérte, hogy folytatni fogják a korábbi független irányvonalat. A kiadójukat az ESET szlovák szoftvercég támogatja.

Lassult az amerikai növekedés

2,6 százalékos annualizált növekedést ért el az USA gazdaság a tavalyi utolsó negyedévben, ami mind a várt 3 százaléknál, mind a harmadik negyedéves 5 százaléknál gyengébb. De persze az eurózónában még mindig messzi vágyálom egy ilyen növekedés is. Pozitívum, hogy 4,3 százalékkal nőttek a háztartások kiadásai, szóval a fogyasztás viszonylag élénk (igaz, a bérek még mindig nem nőnek annyira, tehát nem biztos, hogy ez fenntartható). (FT, Bloomberg.)

Az első világháborúról visz kiállítást a Várkertbazárba Schmidt Mária

Csütörtöki fórumon beszélt erről a Terror Háza igazgatója, amiről a Magyar Narancs írt. A hányatott sorsú, újra és újra átadott átadott Várkert Bazár kiállítóterébe 300 millió forintból nyílhat meg az egyelőre nem állandónak tervezett, de később akár 5-10 éven át is nyitva maradó kiállítás. Megnyitó várhatóan májusban, 2020-ban pedig új programmal egészülhet ki a dolog, mert ekkor forradalmakkal és Trianonnal foglalkozó tárlat nyílhat.

Közben fut a hidegháború-paródia

Incidens történt: az eddiginél mélyebben megsértették a brit és az ír légteret az orosz bombázók. Két brit Typhoon vadászgép kísérte ki a brit légtérből azt a két orosz Tupoljev 95-ös vadász hadászati stratégiai rakétahordozó nehézbombázót, amelyek átrepültek az egyébként elég forgalmas La Manche csatorna felett. Nagy-Britannia bekérette az orosz nagykövetet, aki azt mondta, kár a gőzért, ők senkinek a légterét nem sértették meg. (MTI, Guardian.)