Áprilisi meetup

Egyéb
2011 április 18., 12:00

Az áprilisi meetupon borászattal, csillagászattal, ipari K+F projektekkel és kutatással, valamint Open Science Lab témákkal fogunk foglalkozni.

Időpont: 2011. április 20. 19 órától a Tűzraktérben. [twitter, meetup.com a jelentkezéshez, facebook oldal]

Győrffy Géza
BCE Szőlészeti és Borászati Intézet
Borkóstolás többféleképpen
Hogyan kell bort kóstolni? Miben különbözik egy fogyasztói kóstoltatás egy profi borversenytől. Hogyan bírálunk borversenyen? Hogyan értékelünk kísérleti borokat?
A lényeg, hogy nem csak a bíráló és a bor a fontos...
Almár Iván
MTA KTM Csillagászati Kutatóintézet tud. tanácsadója, a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia és annak SETI munkacsoportjának tagja
Kozmikus társkereső
Exobolygók, asztrobiológia és SETI a XXI. században. A Kossuth Kiadónál a Nemzetközi Könyvfesztiválra most megjelent 200 oldalas könyv szerint a kozmikus társkeresés korunk alapvetően fontos témája, amely három összefüggő részből áll: Földünk párjának, vagyis egy Föld-szerű exobolygónak a kereséséből, a földi élet párja, vagyis egy a földitől független életforma utáni kutatásból és a SETI-programból, amely egy idegen civilizációval való kapcsolat felvételére irányul.
Federics László

Evosoft Hungary Kft.
Ipari K+F projektek és alapkutatás

Az ipari K+F projektek sajátosságai; miért, miket és hogyan kell fejleszteni. Mi a K+F szerepe az új termékek kifejlesztésében, a gyártásban és az összeszerelésben? Hol van az alapkutatás helye az ipari fejlesztésekben?

Példa: Új generációs szerszámgépek fejlesztése, a gyártás hatékonyabbá tétele érdekében. Melyek azok a gyártás során felmerülő problémák, amik már megoldottnak tekinthetők, és melyek azok, ahol még komoly (elméleti) kutatás várható?
Sebestyén Endre
Open Science Lab aka Asimov Ház
Mi lesz/lenne az Open Science Lab Budapesten? Mitől független és közösségi? Milyen területeket ölelne fel, vannak-e hasonló példák máshol, azok hogy működnek? Mi hogy működnénk, mi a helyzet a tagsággal, ki jöhet, hogyan lehet segíteni?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.