Az AI előre figyelmezteti a rendőrséget melegügyben

Az Amnesty International (AI) Magyarország felhívta a Budapesti Rendőr-főkapitányság figyelmét, hogy a Szivárvány Misszió Alapítvány által most bejelentett Budapest Pride felvonulást nem tilthatják be jogszerűen azzal az indokkal, hogy az esemény tervezett útvonala a főváros közlekedését aránytalanul zavarja és a közlekedés rendje más útvonalon nem biztosítható.

A jogvédő szervezet keddi közleményében felidézte, hogy az ilyen indokkal meghozott rendőrségi tiltást a Fővárosi Törvényszék 2011-ben és 2012-ben is megsemmisítette. A rendőrség a tiltás okát nem tudta bizonyítani, illetve más, a Budapest Pride-dal azonos helyszínű, útvonalú rendezvények megtartását korábban már tudomásul vette.
Az AI szerint a szabad gyülekezéshez és véleménynyilvánításhoz való jogot számos olyan nemzetközi emberi jogi szerződés garantálja, amelyeknek Magyarország is részese. "Ezen alapjogok csak nagyon kivételes esetben korlátozhatóak, a Budapest Pride betiltása pedig a fenti jogok szükségtelen és aránytalan korlátozását jelentené" - állítja a szervezet.
Az országnak ezen felül kötelessége, hogy teljesítse a megkülönböztetés-mentesség elvét, beleértve a szexuális irányultságon alapuló diszkrimináció elleni védelmet is. Ezt többek között az Európai Unió alapjogi kartája, valamint az Európai Unió működéséről szóló (lisszaboni) szerződés is magában foglalja - tették hozzá.

(MTI)