70 éve pusztult el Nigger kutya

Történelem
2013 május 16., 08:50
  • A brit labradort a németek ellen indított akció napján ölték meg.
  • A róla is szóló filmben többször is törölték a nevét.
  • Finnországban Hitler kutya miatt akartak csődbe vinni egy nagy gyógyszercéget.

Guy Gibson, aki fiatalon (26 évesen) egy bevetésen halt meg, a brit Királyi Légierő alezredeseként vált nemzeti hőssé. 24 évesen ő vezette a 617. repülőszázadot – amit eleinte csak X századnak neveztek –, amikor 1943. május 17-én a Chastise hadműveletben a Ruhr-vidékben megtámadták a német gátakat az Upkeep nevű, erre a célra kifejlesztett bombával.Az akció félsiker volt: 133 katonából 53-an meghaltak, az öt hídból pedig kettőt robbantottak fel, és bár kb. 330 millió tonna víz áradt ki a Ruhr-vidékre, a britek stratégiailag nem értek el sokmindent. Az újfajta, nagy bombák tesztelésére viszont jó volt, és a továbbfejlesztett változattal tengeralattjárókat is bombáztak.Amikor a Möhe-gát megrepedt, morzekódban adták le a hírt: nigger. Így hívták Gibson hím labradorját, amit az előző nap elütött egy kocsi, és éjjel temették el, amikor már a század a levegőben volt.

A fekete kutya volt a 617. század kabalája, és gyakran elkísérte Gibsont a próbarepüléseken.Mivel pont aznap ütötték el, amikor a 617. század elindította a bevetést, néhányan a halála körül összeesküvést sejtettek. Felmerült, hogy azért ütötte el egy ellenséges ügynök, hogy ezzel rontsa a bombázó század harci morálját. Valószínűleg inkább egy sima civil ütötte el, aki egyébként bűncselekményt követett el, amikor az ütközés után megállás nélkül továbbhajtott.Niggert Gibson utasítására titokban temették el éjjel a hangár mellett, amikor a század már a levegőben volt, nehogy befolyásolja a katonák harci kedvét.

Évtizedekkel később is voltak olyanok, akik azt állították, hogy a sírjától nem messze látták a kutya szellemét kísérteni. Nigger kutyát eddig legteljesebben az 1955-ös The Dam Bustersben ábrázolták, ami a Chastise hadműveletről szól. A filmben – ami egy 1951-es könyv adaptációja volt – gyakran mondták a kutya nevét, itt az összes jelenet, amiben látható, vagy említik:

A filmet 1999-ben és 2001-ben is cenzúrázva adták le, kivágva azokat a részeket, amikor elhangzik kutya neve. Ez az Index on Censorship nevű szervezet szerint felesleges és nevetséges volt. Aztán 2012-ben néhányszor megint leadták a filmet Angliában, de az elején kiírták, hogy a filmben egyeseket sértő szavak hallhatók. (Egy jelenetet a Pink Floyd The Walljába is bevágták.)Idén januárban viszont már figyelmeztetés és cenzúra nélkül adták le, ahogy az USA-ban is, ahol korábban a Nigger helyett Trigger hangzott el. George Baker, a film szereplője a cenzúra körüli viták idején arra a kérdésre, hogy a film forgatásakor felmerült-e, hogy megváltoztassák a kutya nevét, azt felelte, hogy szóba se jött:

A politikai korrektséget még fel sem találták, és akkoriban borzasztó sok fekete kutyát hívtak Niggernek.

Néhány éve, amikor azt tervezték, hogy feldolgozzák a filmet, Peter Jackson, mint producer és Stephen Fry, mint forgatókönyvíró sokat gondolkozott azon, hogy megváltoztassák-e Nigger nevét (Gibson néha Nigsy-nek becézte, felmerült, hogy így hívják), vagy ne, de a végső döntést nem ők hozták meg. Remélem, nem Nigger miatt nem lett a filmből semmi.

Hitler, a karlendítő kutya

A második világháború alatt a másik oldalon, a náciknál is volt egy kutya, ami már életében akkora botrányt okozott, ami majdnem csődbe vitte a Tampereen Rohdoskauppayhtiöt, a Tamro Group elődjét, ami a vezető nagykereskedelmi gyógyszercég lett Skandináviában.Jackie-t, az angol szettert megtanította a gazdája, Tor Borg finn üzletember a náci karlendítésre, hogy viccet csináljon a Führerből. Borg német felesége, a náciellenes Josefine emiatt 1933-ban Hitlernek hívta a kutyát, ami az egyetlen fennmaradt képen szemüveget visel. 1941-ben, pár hónappal a Szovjetunió lerohanása előtt, Borgot emiatt felnyomták a német hatóságoknál, és a túlbuzgó nácik nyomozást rendeltek el. Borgot behívták a német követségre kihallgatásra, aki bevallott mindent, de ez a németek szerint hazugság volt.A németek lobbiztak is a nácibarát finneknél, hogy tegyék tönkre Borg nagykereskedelmi gyógyszercégét. A gazdasági miniszter bejelentette, hogy a német IG Farben nem szállít többé Borg cégének, a külügy pedig bíróság elé akarta állítani Borgot, amiért kigúnyolta Hitlert. (Arról nincs információ, hogy a Führerig eljutott-e a híre.)Egyik tervből se lett semmi, és Hitlert sem bántották. Az igazi Hitler viszont négy évvel később megölte magát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.