Erdő Péternek sem tetszik az új hittan

oktatás
2013 május 20., 20:15

Aki azt hitte, hogy az egyházak miatt vezetik be szeptembertől a kötelező erkölcstant vagy hittan/erkölcstant az iskolák első és ötödik osztályában, azt megpróbáltuk már mi is egyszer elbizonytalanítani, de most onnan jött a cáfolat, ahonann magasabb helyről Magyarországon (és ugye kis híján a világon) ezen a vonalon nem jöhetett volna: Erdő Péter osztott ki pár körmöst az oktatási szakvezetésnek. A bíboros egy ifjúsági és családi napján tartott pódiumbeszélgetésen szúrt oda, amikor felidézte, hogy Bölcskei Gusztáv református püspökkel már tavaly júniusban arról panaszkodtak a médiában, hogy "méltóztassanak már kiadni a végrehajtási utasítást", ami azonban máig is csak részben történt meg. Nem tudják például, hogy az iskolába beterelt kötelezően választható hittan oktatói kapnak-e óradíjat, ha igen, akkor mennyit és kitől. Azt sem tudják, hogy hány gyereknek kell jelentkeznie egy adott felekezet hittanára ahhoz, hogy külön csoportot lehessen alakítani.

Azon továbbra is megy a harc, hogy az iskolai hittant ne csak az iskolákban, hanem egyházi épületekben is meg lehessen tartani. Erdő szerint ez a többi felekezetnek is érdeke, ahol még kevesebb tanuló van, és csak több osztályból jön össze egy csoportra való gyermek. Ésszerűnek nevezte azt, hogy egyszerre ne öt osztálytermet kelljen az iskoláknak a hittanórák céljára bocsátani, mert nem lesz annyi helyiségük. "Továbbra is ezt kérjük", de "nem látszik egyelőre nagy készség ez irányban" - jegyezte meg az MTI híre szerint.

A bíboros kiemelte: ahol Európában létezik etika vagy erkölcstan nevű "civil" tantárgy, ott "annak a tartalmával mindenütt bajok vannak". Véleménye szerint, ha egy állam dönti el, hogy mit kell etika címén oktatni, akkor ahhoz kellene egy világnézeti egyetértés a minimális értékekben, de "ez bizony egy-egy országon belül sem nagyon van meg", ráadásul még nemzetközi elvárásokkal is "bombázzák" az egyes országokat, hogy miket kell elismerni, miket nem szabad túlhangsúlyozni a tananyagban.

Erdő meglátása szerint "nehéz az etikaoktatás vonatkozásában teljesen optimistának lenni". Hangsúlyozta, legyenek olyan etikatankönyvek, "amelyek nagyjából (...) a zsidó keresztény értékrendnek az alapjait mégiscsak tartalmazzák".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.