NEM VAGYOK ROBOT!!!444!!4!

politika
2013 május 22., 12:44

Törvényeket olvasgattam volna, aztán kitiltottak az országgyűlés honlapjáról. Azt mondták robot vagyok, és megszegtem az internet általános használati szabályait.

Ez egyébként rosszabb, mint amikor visszaélésszerű adatkérőnek bélyegeztek.

Szóval éppen a Lázár János a ciklusban benyújtott törvényeit olvastam volna végig. Beismerem, több ablakot is megnyitottam egymás után. Így utólag lehet, hogy nem kellett volna. Aztán ez az üzenet jött szembe:

Országgyűlés Hivatala

IP-cím: ***.**.***.172

Ez az IP-cím blokkolt. A blokk oka: az IP-címről robot kérdezett robotok számára tiltott lapokat. Lásd: http://www.parlament.hu/robots.txt

A blokkot okozó lekérdezések kezdő ideje: 22/May/2013 1523.

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot az Országgyűlés üzemeltetésével:

  • email-ben: ****@parlament.hu
  • telefonon munkaidőben (hétfőtől csütörtökig 8–1630, pénteken 8–14 óráig): ***-****

Pedig tényleg nem vagyok robot

Ezután telefonáltam, a megadott számra, és elmondtam, hogy mi történt. Azt mondták kicsit túl érzékenyre van beállítva a tűzfal, de küldjek emailt, nyilatkozzak, hogy nem szegek többé szabályt és visszavonják a kitiltást. Mondjuk ilyen nyilatkozatot nem tudtam tenni, de azért 40 perccel később visszaengedtek az oldalra.

Most törvényeket fogok olvasni.

UPDATE: Az országgyűlés szerint igenis robot vagyok

Kedves Péter!

2013. május 22-én (ma) 15:23:03 és 15:23:57 között 69 lekérdezése volt a www.parlament.hu-ról. Ez másodpercenként 1-nél több. Ilyet kézzel nem tud csinálni. Valamilyen programot használt.

Egy Google Chrome nevű programot használok. Kézzel.

Ez a program az internetes fogalmak szerint robotnak számít.

Azt hittem böngészőnek számít, de akkor lehet, hogy nem.

Miután a robotok nagyon nagy terhelést képesek előidézni, a használatuk korlátozva van. A mi esetünkben a korlátok a http://www.parlament.hu/robots.txt lapon vannak. A robot az internetes szabályok szerint köteles elolvasni és betartani a robots.txt-beli korlátokat, mielőtt dolgozni kezdene. A mi esetünkben tilos robottal kérdezni a /internet kezdetű URL-eket, amelyek sokkal sérülékenyebbek a túlterheléses támadásra, mint a többi
lap.

Senki, ismétlem senki nem használt robotot. Azt sem tudom, hogy kéne.

A korlátozás betartását egy program ellenőrzi, és a megszegőit blokkolja. Ennek esett áldozatul.

Nem feltételezünk rosszindulatot, és nem akarunk senkit korlátozni. Az a célunk, hogy rosszindulatú támadók ne akadályozhassanak meg másokat a honlapunk elérésében. A jó- vagy rosszindulat viszont nem hámozható ki a lekérdezésekből, pláne nem egy program számára.

Visszaengedtem az IP-címét, de a robotokat figyelő programot nem állítottam le ;)

WINK-WINK. NEM VAGYOK ROBOT. SRSLY.

---

Levelezés, klikkre nagyobb.

robotlevel

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.