NEM VAGYOK ROBOT!!!444!!4!

Törvényeket olvasgattam volna, aztán kitiltottak az országgyűlés honlapjáról. Azt mondták robot vagyok, és megszegtem az internet általános használati szabályait.

Ez egyébként rosszabb, mint amikor visszaélésszerű adatkérőnek bélyegeztek.

Szóval éppen a Lázár János a ciklusban benyújtott törvényeit olvastam volna végig. Beismerem, több ablakot is megnyitottam egymás után. Így utólag lehet, hogy nem kellett volna. Aztán ez az üzenet jött szembe:

Országgyűlés Hivatala

IP-cím: ***.**.***.172

Ez az IP-cím blokkolt. A blokk oka: az IP-címről robot kérdezett robotok számára tiltott lapokat. Lásd: http://www.parlament.hu/robots.txt

A blokkot okozó lekérdezések kezdő ideje: 22/May/2013 1523.

Kérjük, vegye fel a kapcsolatot az Országgyűlés üzemeltetésével:

  • email-ben: ****@parlament.hu
  • telefonon munkaidőben (hétfőtől csütörtökig 8–1630, pénteken 8–14 óráig): ***-****

Pedig tényleg nem vagyok robot

Ezután telefonáltam, a megadott számra, és elmondtam, hogy mi történt. Azt mondták kicsit túl érzékenyre van beállítva a tűzfal, de küldjek emailt, nyilatkozzak, hogy nem szegek többé szabályt és visszavonják a kitiltást. Mondjuk ilyen nyilatkozatot nem tudtam tenni, de azért 40 perccel később visszaengedtek az oldalra.

Most törvényeket fogok olvasni.

UPDATE: Az országgyűlés szerint igenis robot vagyok

Kedves Péter!

2013. május 22-én (ma) 15:23:03 és 15:23:57 között 69 lekérdezése volt a www.parlament.hu-ról. Ez másodpercenként 1-nél több. Ilyet kézzel nem tud csinálni. Valamilyen programot használt.

Egy Google Chrome nevű programot használok. Kézzel.

Ez a program az internetes fogalmak szerint robotnak számít.

Azt hittem böngészőnek számít, de akkor lehet, hogy nem.

Miután a robotok nagyon nagy terhelést képesek előidézni, a használatuk korlátozva van. A mi esetünkben a korlátok a http://www.parlament.hu/robots.txt lapon vannak. A robot az internetes szabályok szerint köteles elolvasni és betartani a robots.txt-beli korlátokat, mielőtt dolgozni kezdene. A mi esetünkben tilos robottal kérdezni a /internet kezdetű URL-eket, amelyek sokkal sérülékenyebbek a túlterheléses támadásra, mint a többi
lap.

Senki, ismétlem senki nem használt robotot. Azt sem tudom, hogy kéne.

A korlátozás betartását egy program ellenőrzi, és a megszegőit blokkolja. Ennek esett áldozatul.

Nem feltételezünk rosszindulatot, és nem akarunk senkit korlátozni. Az a célunk, hogy rosszindulatú támadók ne akadályozhassanak meg másokat a honlapunk elérésében. A jó- vagy rosszindulat viszont nem hámozható ki a lekérdezésekből, pláne nem egy program számára.

Visszaengedtem az IP-címét, de a robotokat figyelő programot nem állítottam le ;)

WINK-WINK. NEM VAGYOK ROBOT. SRSLY.

---

Levelezés, klikkre nagyobb.

robotlevel

Koronavírus Hírek, háttér
Kapcsolódó
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.