Újra tagjává fogadta Schmittet a NOB

politika
2013 május 30., 15:12

Döntött a NOB Végrehajtó Bizottsága Schmitt Pál tagságáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban. A volt köztársasági maga függesztette fel a tagságát a szervezetben, amikor 2012-ben a doktori címének adományozásával kapcsolatos felülvizsgálati eljárás megindulásakor. A Végrehajtó Bizottság személyesen is meghallgatta Schmittet, és ezek után döntöttek úgy, hogy semmilyen szankciót nem indokolt a volt elnökkel szemben, akit megerősítetteb NOB tagságában, és egyben figyelmeztetésben részesítették.

Schmitt különöző pozíciókban 1983 óta tagja a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, volt a végrehajtó bizottság tagja, alelnök, protokollfőnök, indult az elnöki posztért is. 1995 óta a NOB Sport és Környezetvédelmi Bizottságának elnöke, de a volt államfő a másolási botrány kirobbanása után abban állapodott meg Jacques Rogge NOB-elnökkel, hogy felfüggeszti tevékenységét arra az időre, amíg nem zárul le a doktori címének visszavonásával kapcsolatos jogi eljárás. Emiatt időtlen idők óta először nem vett részt a nyári olimpián.

Tavasszal már jött egy hír, hogy továbbra is Schmitt vezeti a NOB Sport és Környezetvédelmi Bizottságát. Ehhez képest Schmitt plágiumügye csak május közepén zárult le, amikor a Semmelweis Egyetemen befejeződött a volt államfőt doktori címétől megfosztó eljárás felülvizsgálata. Arra jutottak, hogy Schmitt doktori dolgozata már a leadáskor sem felelt meg sem a formai, sem a tartalmi elvárásoknak. Schmitt ezt meglepő módon úgy kommentálta, hogy "ezen határozat alapján a becsületem helyreállt, a felülvizsgálati kérelmem eredményre vezetett". Azt is írta, hogy "a határozat megismerése után, tekintettel annak tartalmára, a tisztesség úgy kívánta, hogy egy akkor hibás egyetemi gyakorlat és eljárás alapján nekem ítélt kisdoktori címem használatáról lemondjak". Majd azzal zárta le az ügyet: "Tekintettel arra, hogy a jogerős határozattal az ügy lezárult, őszintén remélem, hogy folytathatom munkámat a magyarság és az Olimpiai Mozgalom szolgálatában."

A jelek szerint a volt köztársasági elnök továbbra sem barátkozott össze a valósággal, mivel a NOB döntése után is arról beszélt, hogy helyreállt a becsülete. "Nagy öröm számomra, hogy most már minden fórumon megnyugtatóan lezárult a doktori címem körüli vitasorozat, és így visszanyertem NOB tagságomat. Megtiszteltetés volt, hogy a NOB Végrehajtó Bizottsága hosszasan méltatta érdemeimet és a mozgalomért tett erőfeszítéseimet. Boldog vagyok, hogy a jövőben a NOB ülésein teljes jogú tagként vehetek részt, és szavazhatok a birkózás érdekében, illetve részt vehetek a NOB következő elnökének, illetve a 2020-as olimpiai játékok színhelyének megválasztásában is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.