Egy Sanyi nevű gyerekkel csak a baj van

POLITIKA
2013 június 01., 08:00

A Névértékelő nem abban segít, hogy mi legyen a gyerek neve, hanem hogy mi ne, ha lehet, hiszen benne van a pakliban, hogy a gyerek politikai pályára lép. Még a végén egyszer csak táblával csinál magából bohócot a kis Tibi, vagy Marcell kezd el makogni 47 ezer forintról, miközben a 40 milliós házával sem tud elszámolni.

Ezért a keresztneveket a hét főbűn alapján analizáljuk, méghozzá úgy, hogy megvizsgáljuk az azonos utónevű politikusok tulajdonságait. Ha találunk valakiről olyan hírt, ami alapján illik rá egy tulajdonság (vagyis bűnös), azt zölddel jelöljük, ellenkező esetben pirossal. Ha végképp semmilyen információ sincs róla, azt írjuk: n. a. (nincs adat), és az ártatlanság vélelme miatt ilyenkor sem ítéljük bűnösnek.

Legutóbb a Pétereket néztük meg, és az eredmény nem volt megnyugtató. A mai politikusnév a Sándor.

photo_camera Fotó: Burány Sándor / Facebook

Burány Sándor (MSZP)

  1. A kevélység: Ilyet csak egy kevély ember posztolhat.
  2. A fösvénység: A tavalyi vagyonnyilatkozata szerint nincs kocsija, és nem is tud spórolni, csak egy húszmilliós hitele van. Igazi bonviván.
  3. A bujaság: n. a.
  4. Az irigység: Az irigység legklasszikusabb megnyilvánulása az volt, amikor Burány Sándor a kormányváltás után azzal kezdte: a kedvező KSH-adatok az előző kormánynak köszönhetők, még akkor is, ha igaza volt.
  5. A torkosság: Evett egy gesztenyepürét, ami az egyik kedvenc édessége, de sajnos komoly gyomorrontást kapott tőle.
  6. A harag: Orbánról, Kövérről és az egész kormányról gyakran ír indulattal.
  7. A jóra való restség: Annak ellenére, hogy 2003 és 2010 között több minisztériumban is dolgozott, 2010 után már megesett, hogy éjjel is bent maradt a parlamentben vitatkozni, és szelektíven gyűjti a hulladékot.

Bűnei: 4/7

photo_camera Fotó: Kovács Attila / MTI

Fazekas Sándor (Fidesz)

  1. A kevélység: n. a.
  2. A fösvénység: „A Fazekast jól ismerő földijei szerint ha választania kellene egy luxusüdülés vagy egy biciklis kirándulás között, nem kérdés, hogy ő az utóbbira szavazna.”
  3. A bujaság: Felesége és két fia van, „életmódjától idegen a nyüzsgő budapesti lét”.
  4. Az irigység: Egy kávéskanálnyi magyar földet sem adna külföldi EU-polgároknak.
  5. A torkosság: Ezen a videón dokumentálták, hogy kóstolás után több mint 800 forintért vásárolt a VI. Budapesti Mangalicafesztiválon, pedig csak utána kezdődött a böjt.
  6. A harag: Már 2006 után is szürkeségével tűnt ki a parlamentben, botrányok és indulatos megnyilvánulások nem fűződnek a nevéhez.
  7. A jóra való restség: „Gyakorlatias, pragmatikus, megszállottként tud dolgozni, ha elvállal egy feladatot, azt végigviszi, ebben nem ismer kegyelmet” – mondták róla, ráadásul hobbija a nomád hagyományőrzés, utazás, kerékpározás és olvasás.

Bűnei: 2/7

photo_camera Fotó: Bugány János / MTI

Lezsák Sándor (Fidesz)

  1. A kevélység: n. a.
  2. A fösvénység: A vagyonnyilatkozata szerint alig van valamije. Viszont amikor az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz is egyszerre határolódott el egy osztrák laptól, ami szerint mindhárom párt tagjai (köztük Lezsák) pénzt kaptak a Strabagtól, az meggyőző volt.
  3. A bujaság: Az lehetetlen.
  4. Az irigység: Az, hogy kormányon is gyakran beszél egyszerre a szocializmus irányítóiról és a mostani bankokról, kisebbségi komplexusról árulkodik.
  5. A torkosság: Bármikor megenne öt lapcsánkát, és volt, hogy éjjel is azt rendelt. Felsorolni is nehéz a kedvenc ételeit.
  6. A harag: Úgy tűnik, hogy a szocialista kormányra kifejezetten haragudott: „Ami kormányzati szinten ma történik, azt egy erőszakos, szélsőséges csoport életellenes támadásának tartom. Közösségeket vernek szét, a bizonytalanság rémuralma fenyeget iskolát, falvakat, egészségügyi intézményeket. S mindez történik különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból, előre megfontolt szándékkal” – mondta 2007-ben.
  7. A jóra való restség: A rendszerváltás előtt az ellenzéki mozgolódás része volt.

Bűnei: 4/7

photo_camera Fotó: Kovács Attila / MTI

Pintér Sándor (Belügyminiszter)

  1. A kevélység: A héten a közmunkásokkal kapcsolatban kiemelte az értékteremtőket azokkal szemben, akik csak „a ruhájukat szellőztették meg söprögetéskor”.
  2. A fösvénység: Milliárdos, de minden évben közli, hogy van egy Wartburgja. Ráadásul a nyugdíját is felveszi.
  3. A bujaság: Az mindenképp árulkodó, hogy nagyhatalmú belügyminiszterként eddig nem sokat tett a prostitúció felszámolásáért.
  4. Az irigység: Amikor sorra alakultak a polgárőrségek, és jobban teljesítettek, mint a helyi rendőrség, törvénnyel tett nekik keresztbe.
  5. A torkosság: Ami az ételt illeti, abban nem.
  6. A harag: Országos főkapitánysága alatt voltak az országban a legkeményebb maffialeszámolások, mégsem zárta a vezéreket bosszúból rács mögé. Ráadásul a feldühödött rendvédelmis tüntetők közé is halálosan nyugodtan sétált be.
  7. A jóra való restség: Azt ígérte, rend lesz két hét alatt, és nem lett. A nagy márciusi havazásban sem volt a helyzet magaslatán. És az MSZMP tagja volt.

Bűnei: 5/7

photo_camera Fotó: Kovács Tamás / MTI

Pörzse Sándor (Jobbik)

  1. A kevélység: Pörzse szerint a szocialisták indirekt népirtást hajtottak végre, a Fidesz mpedig még veszélyesebb. ENnek ellenére mindkettőnek kampányolt, és először még le is tagadta.
  2. A fösvénység: Bár kettőt is el akar adni, a vagyonnyilatkozata szerint a nevén akkor is öt autó van, ebből négy terepjáró. Ez a megszerzett véges javakhoz való rendetlen ragaszkodás, vagyis fösvénység.
  3. A bujaság: Nemcsak a homoszexualitást nem díjazza, de a prostitúciót sem, ráadásul már egy zágrábi Alföldi-rendezés plakátján látható marcipánfallosz miatt is panaszkodott a parlamentben, szóval nemhogy nem buja, inkább prűd.
  4. Az irigység: Elrontották a legszebb napját, amikor botrány lett Vona Gábor gárdamellénye miatt, bezzeg a szocialisták tehettek izraeli zászlót a hajtókájukra.
  5. A torkosság: n. a.
  6. A harag: Temperamentumos ember.
  7. A jóra való restség: Csak egy példa a közelmúltból: a képviselő egy nehéz nap végén is elment egy kb. 15 embert érdeklő előadásra, hogy megvédje a szociológusoktól a fiatalok előtt a nemzeti rockot.

Bűnei: 4/7

SandorCIMlapGIFnagy

Az átlagos politikus Sándor

A Péterek nem túl kedvező 3,6-os átlagánál is rosszabb eredmény jött ki: a politikus Sándor 3,8 bűnt követ el, tehát valószínűleg négy rossz tulajdonság rabja.

Az átlagos Sándor nevű politikus nem buja, de jót se szívesen tesz. Ha haragszik, akkor nagyon. Állati tulajdonságai is vannak: irigy, mint a kutya, és torkos, mint a borz.

A Sándor 2012-ben a 43. legnépszerűbb férfinév volt. Vigyázzanak egymásra!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.