Eddig mindig sikerült megvédeni az utcát, most nem olyan biztos

gurítás
2013 június 04., 16:02
comments 1

“Még nem tudjuk, hogy meg tudjuk-e védeni az utcát”

Ezt mondják a Nánási utat a Római-parttal összekötő Losonc utcában, pedig ha valahol, itt vannak tapasztalatok az árvízi védekezésről. Az elmúlt évtized nagy árvizeinél állt már 860 centiméteren is itt a víz. Most megdőlhet ez is. Az utca felénél álló családi ház kerítése kilenc méterig véd.

"Á, annyi csak nem lesz"

- mondják, nem teljes meggyőződéssel.

photo_camera A Losonc utcai gát

Közvetlenül a parton már felépítettek egy homokgátat, de az igazából csak arra jó, hogy nyerjenek egy napot, ha tetőzik a Duna. Az az egy nap persze nagyon sokat érhet akkor. Az igazi gát az utca közepén van. Homokból és zsákból van elég, de a fólia és az agyag legalább ilyen fontos lenne, ezekből viszont már hiány lehet. Ezeket a katasztrófavédelemtől lehet kérni, de az egész környék összesen csak 300 méternyit kapott.

A katasztrófavédelem 780 centiméterig tud segíteni, ezután inkább kitelepítené a lakókat. Ennél már napokkal a tetőzés előtt magasabb lehet a szint.

A Nánási út közben már szinte teljesen kihalt, leszámítva a minden sarkon álló rendőröket, közterület-felügyelőket és polgárőröket. Az elterelt útvonalon közlekedő 34-es egyik megálójában már csak homokzsákok vannak.

photo_camera A 34-es megállója

Vannak olyan részek a parton, amiket már most elöntött a víz. A város felől érkezve először egy frissen emelt gát fogad, azután egy jó darabig még szinte értintetlen a part. Leszámítva persze azt, hogy a büfék, kocsmák és halsütők egymás után sorakoznak teljesen üresen. A Golyós nevű helyi pétanque-os kocsma elé érve aztán nem lehet tovább haladni.

photo_camera A Golyós előtt vége az útnak

Ma este jó eséllyel többet fognak már tudni arról, mire lehet számítani. Volt, amikor két hétbe is telt, amíg tetőzött a Duna. Most azt remélik, ez csak néhány napig fog tartani.

A Nánási út – Királyok útja – Duna vonalalt a katasztrófavédelem felhívása szerint ma délig kellett elhagyni.

További képek a Római-partról és Szentendréről itt. Szily László a Cinktől szintén kinézett ma a Római-partra, ő ezt látta.

Az előrejelzések szerint Budapesten így tetőzik a Duna a héten:

vizallas kedd budapest

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.