Kiborító sztorik a pénzosztásról

gazdaság
2013 június 13., 10:32
comments 7

Papirkapitalizmus.blog.com a címe annak a csütörtökön indult blognak, ami a pályázati pénzosztások idegesítő (és talán majd dicséretes) jelenségeit gyűjti. Főleg EU-s pályázatokról lesz szó, mert pénz mostanában csak ott van, de a titokzatos szerkesztők nyitottak egyéb állami pénzosztó rendszerek követésére is.

Ők szerkesztenek saját beköszöntőjük szerint:

A blogot néhány, évek óta a pályázatok területén tevékenykedő szakember működteti. Van köztünk olyan cég vezetője, aki ezekből a projektekből él, van köztünk pályázatíró és olyanok is, akik az intézményrendszer tervezési vagy végrehajtási oldalán dolgoznak. 

Vagyis ha hihetünk nekik, akkor az állami és a felhasználói oldal is benne van az új blog készítésében. Egyelőre négy bejegyzés olvasható rajta: a beköszöntő, egy indexes cikk a 444-en feltárt probléma miatt elkaszált pályázatokról, és van két panasz: egy bizonyos Bence írt egy elpepecselt kiírásról és Robi a pályázati űrlapok "agyrém" mivoltáról.

Az oldal így írja le magát:

Sztorik a magyar pályázati rendszerről. Mesterséges gazdaságról, ahol papírból és pecsétből épül országok jóléte. Nyertesekről, vesztesekről, az intézményrendszer bénázásáról vagy éppen heroikus erőfeszítéséről. Ha felháborító igazságtalanság ért vagy éppen ellenkezőleg, jól vizsgázott az intézményrendszer, küldd el történeted: papirkapitalizmus@gmail.com. A sztorikat név nélkül, eredeti formájukban közöljük. Adatokat nem adunk ki és nem használunk magyar blog vagy e-mail szolgáltatót.

Ilyeneket várnak:

Kiteszünk a médiában megjelent híreket és a ti történeteiteket. Nem teszünk ki általános véleményeket (“katasztrófa a rendszer”). Magasról nem érdekel bennünket, hogy szerinted a zsidók/BajnaiGordon/SimicskaLajos/multicégek /FIDESZ/MSZP állnak-e a háttérben. Konkrét tapasztalatokat és eseteket teszünk fel ide. A sztorikat név nélkül, eredeti formájukban közöljük.

A szerkesztők azt ígéreik, hogy az érintett intézményeknek továbbítják a beérkező történeteket. Azt ők is tudják, hogy nyíltan nem reagálnak majd, minden névtelen panaszra azt szokták mondani, hogy konkrét pályázati adatok nélkül nem tudnak mit kezdeni velük. Ebből látszik, hogy a blog titokzatos szerkesztőinek tényleg volt már dolguk ezekkel az intézményekkel, ugyanis újságíróként nekem is pont ez a tapasztalatom akár az NFÜ-vel, akár a körülötte lévőkkel.

Kezd divatba jönni az öntevékeny közpénzellenőrzés, alig néhány hete mutattam be a 444-en a kisebb tételű állami megrendeléseket gyűjtő hitelesreferencia.hu oldalt, amit corvinusos diákok raktak össze.

UPDATE: a blog az előző szolgáltató lehalása miatt elköltözött, most már az új cím szerepel a cikk elején, és akkor ide is: http://papirkapitalizmus.wordpress.com/

 

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.