Ötből két Tamás velejéig romlott

POLITIKA
2013 június 15., 16:48

A Névértékelő nem abban segít, hogy mi legyen a gyerek neve, hanem hogy mi ne, ha lehet. Még a végén politikai pályára lép a gyerek, aztán a kis Janika azzal nevetteti ki magát, hogy elhányja magát részegen, és platánokhoz beszél, vagy Lacikának kell beismernie, hogy szeretőt tart.

A módszertan: a keresztneveket a hét főbűn alapján analizáljuk, és megvizsgáljuk az azonos utónevű politikusok tulajdonságait. Ha valaki mondott vagy tett valamit, ami alapján illik rá egy tulajdonság (vagyis bűnös), azt zölddel jelöljük, ha nincs, azt pirossal. Ha semmilyen információ sincs róla, azt írjuk: n. a. (nincs adat), és az ártatlanság vélelme miatt ilyenkor sem tekintjük bűnösnek.

A korábbi részekben a Petiket és a Sanyikat néztük meg, most a Tomik jönnek. 2012-ben 822 Tamás született, és így a 11. legnépszerűbb fiú név lett, rögtön a Péter után, úgyhogy a névadást érdemes még egyszer átgondolni.

tamas6

Deutsch Tamás (Fidesz)

  1. A kevélység: Évekkel a kormányváltás után is rendre belerúg a vergődő ellenzékbe.
  2. A fösvénység: Az MTK a kajakozók fizetését Deutsch ígéretei ellenére csak nagyon későn, több határidőt átlépve fizette ki.
  3. A bujaság: Ó, igen.
  4. Az irigység: Ennyit pattogni Simor András pénze miatt színtiszta irigység.
  5. A torkosság: Ez egy kicsit elbizonytalanított, de az egyre több Deutsch-kiló és ez meggyőzött.
  6. A harag: Ó, igen.
  7. A jóra való restség: A Fidesz-alapító parlamenti képviselők közül sikerült mindig a legsúlytalanabbnak maradnia, és még a szakdolgozatát is összecsapta.

Bűnei: 7/7

tamas1 copy

Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik)

  1. A kevélység: n. a.
  2. A fösvénység: Bár havonta kb. 777 ezer forintot keres képviselőként, nem volt hajlandó kifizetni a 300 ezres bírságot, inkább leült volna két hónapot.
  3. A bujaság: Nős, három fia van.
  4. Az irigység: „Sok ilyen tehetséges és sikeres kis- és középméretű cégünk van, csak elszívják a levegőt előlük az agyontámogatott multik.”
  5. A torkosság: n. a.
  6. A harag: A multikat nem szereti, Gyurcsánynál pedig halálbüntetést emlegetett.
  7. A jóra való restség: Ő beszél a legtöbbet a parlamentben, és mindig megvédi a nemzeti jelképeket.

Bűnei: 3/7

tamas2

Harangozó Tamás (MSZP)

  1. A kevélység: Kárpótolta volna a 2006 őszén megsérült rendőröket.
  2. A fösvénység: Bár van egy Audija, mégis igényelt egy Volkswagen Passat szolgálati kocsit, ráadásul van egyhatod Wartburgja. Minek az embernek egyhatod Wartburg 2012-ben? (pdf)
  3. A bujaság: n. a.
  4. Az irigység: Míg Orbánt körülrajongták a Facebookon, Harangozó megemlítette, hogy az MSZP PR-tevékenység nélkül dolgozott a gátakon.
  5. A torkosság: Beállt az Éhségmenetbe, pedig nem is volt éhes.
  6. A harag: Bár rablózza a kormányt és zsebdiktátorozza a miniszterelnököt, durván még nem sértegetett senkit.
  7. A jóra való restség: Sokat dolgozik, sokat jár vidéki fórumokra.

Bűnei: 4/7

tamas8

Meggyes Tamás (Fidesz)

  1. A kevélység: Amikor az önkormányzatban egy szavazás eredménye nem tetszett neki, jól odaszólt az esztergomi ellenzéknek.
  2. A fösvénység: 1 000 100 forint kártérítést követelt egy bloggertől, mert szerinte „a honlap egésze arra van kitalálva, hogy minden lehetséges módon kritizálja a város vezetését”. Választási veresége után az irodáját sem akarta odaadni az új polgármesternek.
  3. A bujaság: Válása után Búzásné Zimon Andrea lett az élettársa, aki Meggyes volt felesége szerint évekig a szeretője volt.
  4. Az irigység: A választások előtt a vitát is betiltotta, hogy „a képviselők a város nyilvánossága előtt ne használhassák propaganda céljaira a testületi üléseket”.
  5. A torkosság: Meggyes igazi vasgyúró.
  6. A harag: A felesége egy interjúban arról beszélt, hogy Meggyes megverte. Itt pedig az őt filmező férfi „gyökér fejéről” beszél, aminek „romlani fog még az állapota”.
  7. A jóra való restség: A ciklusban csak egyszer szólalt fel a parlamentben, akkor is a saját mentelmi ügyében, annyit, hogy: "Igen." (Volt még egy technikai felszólalása: "Nem.")

Bűnei: 7/7

tamas4

Sneider Tamás (Jobbik)

  1. A kevélység: Megvonta volna a segélyt azoktól, akiknek a gyereke bűnt követett el.
  2. A fösvénység: Gyámság alá akarta helyeztetni a szüleit, akikkel 8,5 milliós elszámolási vitába került.
  3. A bujaság: n. a.
  4. Az irigység: Egy tüntetésen arról beszélt, hogy a magyar állam kirekesztő, mert sok esetben a bőrszín alapján, csak a cigányoknak biztosít előnyöket.
  5. A torkosság: n. a.
  6. A harag: Szkinhedvezér volt Egerben, és ez a szubkultúra főleg a haragra épít.
  7. A jóra való restség: „Elmondása szerint sokkal szívesebben töltené idejét három gyermekével, olvasással, tanulással, sporttal, vagy hegymászással, de az igazságérzete nem hagyja nyugodni. Optimizmusa pedig töretlen.”

Bűnei: 4/7

Az átlagos politikus Tamás

Megdöbbentő az eredmény: egy Tamás nevű politikus a hét főbűnből pontosan ötöt követ el, tehát eddig ők tartják a rekordot – a Péterek csak 3,6-ot, a Sándorok pedig 3,8-at értek el. Sőt abban is csúcstartók, hogy eddig csak a Tamások között volt olyan, aki mind a hét kategóriában bűnös, ráadásul egyből ketten (Deutsch Tamás és a szegény ember Deutsch Tamása, Meggyes Tamás).

Az átlagos politikus Tamás teljesen biztos, hogy irigy és fösvény. Emellett valószínűleg haragvó is, de a jóra nem mindig rest.

Egy jó tanács: Ha van egy Tamás nevű fia, és szereti, ne engedje az állami szférába!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.