Ősi hun központba zarándokolnánk Kínába

külföld
2013 június 17., 08:46

Minden információ az MTI-től van:

Kínában egy rendezvényen arról volt szó, hogy Kínában azt szeretnék, hogy az északnyugat-kínai Senhszi tartományban lévő Tungvancseng település a déli hunok 1600 évvel ezelőtt alapított fővárosa a magyarok zarándokhelyévé váljon. Ezt Obrusánszky Borbála történész, keletkutató mondta, aki elment az évfordulóra rendezett szakmai konferenciára Csinpienbe.

A tanácskozásra az Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Belgium, Dél-Korea, Japán és Tajvan képviselői és főleg helyi kínai meg belső-mongóliai kutatók mentek el, kb. nyolcvanan.

A magyarokat érezhetően megkülönböztetett figyelemmel fogadták, és többen a hunok rokonaiként üdvözölték

– mondta Obrusánszky, akinek a kínai kutatók jelezték, hogy szívesen kapcsolódnának be az északi hunok vándorlásának kutatásába, mivel forrásaik ezen a területen korlátozottak.

A magyar orientalista az egykor helyben is alkalmazott építőáldozatokról, azok belső-ázsiai, európai összehasonlításáról tartott előadást, míg Oláh András Béla a Budapesti Corvinus Egyetem tájépítészeti karának munkatársa szintén helyi vonatkozású témát választott, a lösz-építészetről beszélt.

Az egyik este programja Daubner Görgy A hunok titkos története című, 45 perces, Kínában készült dokumentumfilmjének vetítése volt.

A film nagy sikert aratott, kópiáit sokan szívesen vásárolták volna meg.

Az előadások között voltak történeti forráselemzések, a hunok életmódjáról, természeti környezetükről szólók, de volt, aki a szomszédokhoz fűződő viszonyukról beszélt, vagy régészeti leletek bemutatására vállalkozott. A térség turisztikai hasznosításának elképzeléseit szintén megosztották a szakmai közönséggel.

A Tahszia hun királyság fővárosát Helian Popo (381-425) hun vezér építtette, kb. 20 000 négyzetkilométeres területen. A történészek szerint 431 körül a városban és környékén 40 000 hun nomád és han pásztor élt. Feljegyzésekből arra következtetni, hogy a nomád birodalom felbomlásával indult meg az északi (vagy fekete) hunok vándorlása. A déliek lassan beolvadtak a környező népekbe. A manapság fellelhető piaci régiségek hamisítványok. A területet 2012-ben lezárták, a romoktól százméteres távolságra kerítést húztak, és járőrök őrzik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.