Mi kerül ezen az autópályán három forintba?

közlekedés
2013 június 18., 11:38
photo_camera MrSilesian / hu.wikipedia.org
  • Kilométerenként 3,153 milliárd forintért építhet autópályát a Közgép szokásos partnereivel.
  • Ez drágának tűnhet, de az M6-os és az 51-es út közti szakaszon két Duna-híd és nyolc felüljáró is épül.
  • Sőt, még egy 320 méteres gát és egy vízátemelő is.

UPDATE 14:12: A június 14-i közlemény valójában a szerződés módosításáról szól, az eredeti, 34 870 000 003 forintos megbízást még 2010. január 7-én nyerte el a konzorcium.

A módosítással az építkezés ráadásul olcsóbb lett, az aktuális szerződési végösszeg 34 864 909 126 forint. A módosítás indoka a vasúti felüljáró változása - Budafok-Tétény önkormányzata nem fogadta el a tendertervek alapján készített kiviteli terveket, ezért újra kellett tervezni a felüljárót. Az új változat 5 097 541 forinttal olcsóbban kivitelezhető.

Újabb sikeres közbeszerzésen van túl a Közgép és szokásos partnerei, a Strabag, a Magyar Aszfalt, a sztrádaépítésekhez nélkülözhetetlen gépekkel egyedüliként rendelkező Colas Hungária és az A-Híd. A közbeszerzési értesítő idei 69., június 14-i számában megjelent közlemény szerint 34 870 000 003 forint értékben szerződött velük a nemzeti infrastruktúrafejlesztő, a NIF. A feladat az M0-ás déli, az M6-os autópálya és az 51-es út közti, 11,06 kilométeres szakaszának megépítése.

Visszaszámolva az autópálya kilométere 3 152 802 893,6 forintba fog kerülni, ami még magyar viszonylatban sem olcsó. Ez esetben viszont még indokolt is lehet, az út itt kétszer is keresztezi a Dunát, ezen kívül még egy vasúti felüljárót és hét másik felüljárót, illetve egy támfalat is fel kell építeni. Ezen a szakaszon három csomópont is épül, ami szintén növeli a költségeket.

További extrák is növelik a költségeket, 320 méter árvízvédelmi töltést is építenek, 14 szénhidrogén-vezetéket kell átvezetni a pályaszakaszon, a Váza utcánál szennyvízátemelőt, ehhez kapcsolódóan 1200 méter csatornát is építenek és rendezik a Diós árkot is.

Próbáltuk kideríteni, hogy hogyan lett a szerződés végleges összértéke egy három forintra végződő összeg, de sem a NIF a pályázatban ajánlatkérői kapcsolattartóként feltüntetett közbeszerzési osztálya, sem a sajtóosztálya nem fogadta hívásunkat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.