Zuglóban alakul Papcsák száz százaléka

Budapest
2013 június 19., 09:47
  • Utolsó részéhez érkezett a kerületi Obersovszky-díj versenyzőinek értékelése
  • Eddig a II. kerületi Láng Zsolt-Budai Polgár-kettős vezet (az első rész itt, a 2. itt olvasható)
  • A hogyan mutassuk be minél többször a főnökünket-verseny szabályai egyszerűek: hány kép van a polgármesterről az ingyenes önkormányzati lapban
  • Járnak extrapontok a polgármester igazi arcának bemutatásáért, gyerekes, kutyás, homokzsákpakolós képért, címlapos megjelenésért
  • Ha nem akarja elolvasni ezt a Tölgyessy Péter origós publicisztikai nagyképénél is hosszabb cikket, akkor görgessen alulra a végeredményért
  • Ha van kedvenc képe, lapszáma, cikke kerületi vagy vidéki önkormányzati lapokból, küldje el a szerk@444.hu-ra.

Kezdjük egy jó kőbányaiaknak szóló jó hírrel, felemelhetik a fejüket. Egy kerületi lakos megóvta a versenyt, mert nem vettük észre Kovács Róbert polgármestert a Kőbányai Hírek címlapján. El kell ismernünk, igaza van, súlyos, a végeredményt is jelentősen befolyásoló hibát vétettünk volna, ha nem ismernék el tévedésünket. A Kovács-Kőbányai-páros eredményét természetesen, egy pont a képért, további egy a címlapos szereplésért és még egy, hogy gyerekek veszik körbe, ezzel megelőzte a Vattamány-Erzsébetváros-kettőst, és a második helyről várta a verseny finisét.

kobanyaipolgmester

XIII. kerület

polgármester: Tóth József
lap: Hírnök, megjelenik kéthetente 67 ezer példányban

photo_camera Fotó: Hírnök

A szocialista mintakerület - amelyik két országgyűlési képviselőt is adott az Országgyűlésnek - lapja. A június 6.-i számban kint is van, meg nem is megoldással jelezte: maga a polgármester is ott is volt a polgármesteri dicséretek átadásán. A kép szélén, alig felismerhetően, de ott van. Belül már jobban kivehető, egy hosszú asztal végében áll, sőt, van olyan oldal, ahol két fotón is láthatjuk Tóth polgármestert: a jövőnek szóló üzenetet tartalamzó időkapszulát rejt el a kerület 75. születésnapja alkalmából, ugyanitt emlékfát is ültet.

Az egyel korábbi szám már egyértelműbbé teszi, amit hiányoltunk, hogy ez egy szocialista kerület. A címlapon Tóth József és az MSZP fenegyereke, Szanyi Tibor, A kerület az MSZP etalonja című cikkben fotótval. Tóth rögtön a második oldalon a polgármester fontos papírt tart a kezében, a túloldalon az Ember esélyegyenlőségi díj átadásán, asztalnál ül, és beszél, többen figyelik. Egyet lapozva két egészoldalas interjút talál az olvasó, előbb Szanyi Kapitány parlamenti évértékelője, mellette Tóthé, természetesen szorítottak helyelt fotóknak is. A 16. oldalon pedig az egykori Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat emléktábláját avatja a polgármester.

A két számban 9 fotón szerepel. Címlapon egyszer szemérmesen, a másiknál már nem szemérmesen, az két pluszpont, további extrák: egész oldalas interjú a polgármesterrel és a faültetéssel jelzett környezetvédelem fontossága. Összesen 13 pont.

XIV. kerület

polgármester: Papcsák Ferenc
lap: Zuglói Lapok. Megjelenik minden második csütörtökön 73 ezer példányban. Főszerkesztő: Papp Dezső

Egy rendkívül aktív polgármester, aki a kerület érdekében nemcsak az ellenzékkel küzd, de időnként baráti tűzbe keveredik, aminek következtében például már egyáltalán nem szerepel a lapban Ferdinándy István, jogköreitől megfosztott alpolgármester. Így Papcsáknak elvileg több ember helyett is reprezentálni kell, de ebben nagy segítséget nyújt neki Rozgonyi Zoltán alpolgármester, aki átvállalt a szereplés nehéz terhéből egy kis darabot (öt fotó a legutóbbi számban Rozgonyi úrról, csak három Papcsák úrról).
A kerületi lap idén megjelent 11 számból 10-en címlapon jelzi a polgármester, hogy munkában van (jó, az egyiken a teljes képviselőtestülettel együtt).

photo_camera Papcsák címlapos képei a Zuglói Lapokban

A két legutóbbi számban 10 és fél kép van a polgármesterről (az egyiken a képviselő-testület panorámaképe, szinte senki nem felismerhető), abból négy címlapon, ami az eddigi legszebb teljesítmény. A teljessége igénye nélkül: Papcsák homokzsákokkal az árvíz ellen, Papcsák futóverseny elindítása közben, Papcsák egy színpadon ingben, egyik kézben mikrofon, a másik könnyedén zsebrevágva, ráadásul államtitkárral (Simicskó Istvánnal szórakoztatják a sportnapra érkezett nézőket), a sportkedvelő és a gyerekes bónusz is megvan. És persze az egy díjátadóról három kép a polgármesterről alapfeladatot is sikeresen végrehajtotta a lap. Ez összesen 18,5 pont.

Ami Papcsák és Zugló lapjának teljesítményét növeli, az a minden lapban megtalálható utca embere keretes. Bár rendszeresen legalább három ember is lehetőséget kap, eddig senki egy rossz szót nem tudott mondani a polgármester és az általa vezetett képviselő-testület tevékenységéről. Nem lennénk Papcsák ellenségei helyében, akiknek láthatóan teljesen felesleges elindulniuk a választáson.

photo_camera Kattintson, ha kiváncsi, mennyire elégedettek a zuglóiak a polgármesterük teljesítményével

XV. kerület

polgármester: László Tamás
lap: Életképek

photo_camera László Tamás az Életképek egy ritka felvételén

Sajnos az Életképekből nem jutottunk hozzá a legfrissebb számokhoz, online be kell érnünk a február 25-i és március 11-i újságokkal. Nézzük: László Tamás székely zászlót lobogtat a polgármesteri hivatal erkélyén. a kommunizmus áldozataira emlékezik egy színpadon, új vasúti csomópont kialakításának örül az újpesti polgármesterrel, Gyökössy Endrére emlékezik egy ünnepségen.

Ez négy kép, címlapon egy sem, pluszpont egyikért sem jár, az összesen 4 pont.

Nem állítjuk, hogy nem szerepelhetett volna jobban, végülis tavasszal, nyáron vannak családi rendezvények, szabadtéri átadások, amikről mi nem értesülhettünk. Aki nem szeretné szégyenben hagyni a polgármestert, küldje el a legfrissebb számokban található fotókat.

XVI. kerület

polgármester: Kovács Péter
lap: XVI. kerületi újság, megjelenik kéthetente, 35 ezer példányban. Felelős kiadó, főszerkesztő: Szabó Réka Zsuzsanna

photo_camera A majd minden lapban megtalálható fotó innen sem maradt ki

Bár Erdő Péter bíboros a kerületbe látogatott, és erről fotó is van a június 6-i szám címlapján, a polgármester lemaradhatott erről, mert nincs a csoportképen. Volt egy indulatoktól fűtött lakossági fórum egy kutyafuttatóról, a cikk szerint a polgármester ügyesen kompromisszumos javaslattal állt elő, de a képen sajnos egyszerűen felismerhetetlen. Azért van egy karétásnak gratulálós, 90 éves nénis köszöntős, emléktábla felavatós, gyereknapon futós ("egy sportos kerületnek természetesen sportos polgármestere van, így Kovács Péter egykori atlétához méltóan, könnyedén végigfutotta a kijelölt szakaszt"), közösségi kertészetet is látogatott.
Az előző számban legalább ötven éve együtt élő párokat köszöntött címlapon, és belül is, rendőröknek adott át elismerést, 90 éves bácsit köszöntött, Tombolát húzott gyerekes szülőknek, kerületi olimpikonok tábláját avatatott.

Két számban 11 kép. Pluszpont jár a címlapért, a sportos vonalért, a két gyerekes képért. Az összesen 15 pont.

XVII. kerület

photo_camera Riz Levente zúz. Kép: Hírhozó

polgármester: Riz Levente
lap: Hírhozó, főszerkesztő: Varga Orsolya
A 2. oldaltól nagyon, az összes kerületi lapnál alaposabb beszámoló a testület üléséről, közös kép a képviselőkkel, de aztán a 12. oldalig kellett egyre idegesebben lapozni, hogy legyen egy másik fotó a polgármesterről, gyerekekkel, az Újlaki iskola 30. születésnapján. Van azért még focimezes kép a budapesti kerületek bajnokságáról és a tűzoltóknak is adott át elismerést. Az előző számban öt kép, a szokásos munkában a testület, van szerényen a meghívottak között egyszerű asztalnál ülős, az összes eddig látott polgármesteres kép közül a legakciósabb, kalapáccsal ver szét egy lebontásra ítélt téglafalat, Erdő Péter bíborossal pedig kettő is, címlapon és bent is.
Két számban tíz kép, de bőven kap extrapontokat. Egyet a címlapért, még egyet az Erdő Péterrel közös fotóért, aztán gyerekekkel közös is van, meg focimezes is, és a kalapáccsal zúzós. Összesen 15 pont.

XVIII. kerület

Polgármester: Ughy Attila
lap: Városkép, megjelenik kéthetente 45 ezer példányban. Felelős szerkesztő: Sütő-Nagy Zsolt

Egy május 29-i és egy május 8-i számot néztünk. Az egyik címlapon van polgármester, kicsiben éppen a kerületi nagytakarításban zsákolja a szemetet. Ezt belül is megismétli az alpolgármesterrel közösen, kesztyűben, de jól láthatóan nem büdös neki a kerületi megtisztításáért végzett munka. Járt még a dél-pesti kórház egészségnapján is, ahol a képaláírás szerint az inyencségeket is megkóstolta. és koszorúzott is az összetartozás napján. Az előző számban nincs a címlapon, viszont sok kollégájával együtt ő is szívesen fotókodik a kereskedelmi és iparkamara kerületi vezetőivel. És találkozott a Pestszentlőrincet felkereső Erdő Péter bíborossal is.

Két számban öt kép, a kétkezi szemétszedésért járt  apont, Erdő Péterét is, nameg a címlapos megjelenésért. Az összesen 8 pont.

XIX. kerület

polgármester: Gajda Péter  (MSZP)
lap: a kerületben jelenleg nincs ingyenes kerületi újság, mert a Kispest Újság 2011. februárban megszűnt. Gerháth Csaba (akkori LMP-s, jelenleg független) képviselő a Fidesszel alkalmi koalíciót alkotva az önkormányzat hivatalos lapjának azonnali megszüntetésére voksolt a képviselő-testület akkori ülésén. A polgármester munkatársa azt üzente, hogy Gajda Péter tervei között szerepel egy önkormányzati lap elindítása, ez azonban testületi döntéstől függ. Kispesten Fidesz-KDNP frakciónak van többsége a testületben. A kerület szerződéses kapcsolatban áll a Kispest Magazinnal, a Helyi Téma és a Kispest Info című újságokkal.

Gerháth egyébként a szubjektív felmérése mellett arra hivatkozott az előterjesztésében, hogy az újság jelentős része krumpli- vagy zöldséghámozás segédeszköze lesz vagy esetleg a szemetest bélelik ki vele. Ez nem az újságon múlik, a trendek szerint ugyanis az emberek egyre kevésbé olvasnak újságot, teszi hozzá. Az LMP-s képviselő szerint az újságra fordított pénz ablakon kidobott pénz, ökológiailag is elfogadhatatlan. Javaslat szerint az újságot egy virtuális hírlevélnek kellene kiváltania, a megtakarított pénzből pedig hozzá lehetne járulni egy melegedőhöz.

A 27 ezres példányszámú kétheti önkormányzati újságra évi bruttó 31 millió forintot fordítottak összesen. Volt arról szó, hogy még költséghatékonyabbá teszik, például átállnak havi megjelenésre.

XX. kerület

polgármester Szabados Ákos
lap: Pesterzsébet. Felelős szerkesztő: Julius Athina, havonta jelenik meg

Pesterzsébetet igazi kincsre találtunk, a lap tanítanivaló, nincs olyan esemény, ahol ne számíthattak volna a polgármesterre, majdhogynem csak a hirdetési oldalon nincs ott a fotója.
A két világháború áldozataira emlékeztek a címlapon, itt még csak háttal látható Szabados polgármester, ahogy rákondít egy nagy harangra kalapáccsal. A 3. oldalon már megmutatkozik a városvezetés egysége, ha átadni, megemlékezni, koszorúzni kell, Szabados Ákos polgármestert elkíséri valamelyik alpolgármester, esetleg mindkettő. Így volt ez a háború áldozatainál és az Anya szobor megkoszorúzásán is. A 4. oldalon a polgármester az Önkormányzati Egészségkártya Program egyik fontos megállapodását írja alá. Már az ötödik oldalon járunk, Szabados Sárkányölő Szent György díjakat adott át, Soroksár polgármesterével közösen sok egyenruhás között ott fotózták le. A hatodik oldalon a tűzoltók munkáját ismeri el a két polgármester. A hetedik oldalon az új Pince Ifjúsági Klubot adja át a polgármester és az alpolgármester asszony, nemcsak szalagot vágnak át, meg is tekintik azt a képek alapján, bár fiatalokat pont nem látni a képeken. A 9. oldalon a Tavaszi Tárlat nyitja meg Szabados Ákos. A 18. oldalon a kerület sportéletének kiválóságait köszöntötte a várost vezető hármas, öt képen is ott vannak. Egyen viszont egyikük sem.
szabadospolgatad

Ez bizony 13 kép. Az előző számból ehhez jön még kettő. így 15, Plusz pont a címlapos szereplésért, a sportért. Az 17 pont összesen, remek eredmény.

21. kerület

photo_camera fotó: Csepeli Hírmondó

polgármester: Németh Szilárd
lap: Csepeli Hírmondó
Végre egy polgármester, aki mer felvenni világos öltönyt, és ez rögtön a címlapról kiderül. Lengyel vendégek jártak ugyanis a kerületben, alaposan dokumentálta látogatásukat a június 6-i Hírmondó. Az első oldalon csak egy kis kép, a 3. oldalon már sok fotó, legalább négyen rajta van a polgármester, több napról, mert van nem fehér öltönyös, és nyakkendő nélküli is. De aztán hiába is lapoztuk át az újságot, hogy milyen alkalmakra milyen ruhát húz Németh Szilárd, nem találtunk semmit. Az előző számban az Erzsébet-program nyerteseinek gratulált Németh, majd népes küldöttség (polgármester, alpolgármester és a kerületi országgyűlési képviselő) bekopogott egy 18. születésnapját ünneplő fiatalhoz, akinek két ingyen mozijegyet adták át, mert Csepelen így köszöntik a nagykorúvá válókat. Ez volt az ezredik kiosztott jegy.

Ez hét kép, abból egy címlapon, a fiatalokkal való törődésért még egy pont, az összesen 9 pont.

22. kerület

photo_camera Fotó: Városházi Híradó

polgármester: Szabolcs Attila
lap: Városházi Híradó, kéthetene jelenik meg, felelős szerkesztő: Haraszti Gyula
Az összetartozás napját dolgozta fel alaposan a Budafok-Tétény ügyes-bajos dolgaival foglalkozó kiadvány június 6-i száma, mégpedig a következő módon. A címlapon az elbóbiskoló Sztálinra emlékeztető polgármester és neves vendégei: Tőkés László, Németh Zsolt államtitkár, egy másik Németh, Zoltán, a kerület országgyűlési képviselőjével, a második sorban ősz üstökkel az alpolgármester, őt érdemes megjegyezni.

A címlapon jutott még egy kis hely egy másik eseményről készült fotónak, a polgármester virágokat oszt, háttérben az alpolgármester, akit érdemes megjegyezni.

Az erős indítás után a 2. oldalon nincs a polgármester, van viszont az alpolgármester, akinek ideje már a nevét is elárulunk: Karsay Ferencnek hívják, és ősz a haja. Örökre összetartozunk címmel írt egy álláspontot a csíksomlyói búcsún tet látogatásról, amit ő szervezett, meg egy tanárnő, de Karsay is magát említi először, mi is ezt tesszük. A szövegben van egy sokemberes csoportkép is, azon is rajta van az alpolgármester a sok apró figura között. Én a mosolygó emberek között felismerni vélem Németh Zoltán országgyűlési képviselőt is, aki a honlapja szerint valóban járt Csíksomlyón, sőt, ott külön méltatta a túra lelkes szervezőjét, Karsay Ferenc alpolgármestert. Karsay viszont sem a képalákban, sem a szövegben nem említett meg Németh Zoltánt, amiből kremlinológusok fontos dolgokat szoktak levonni, mi nem tennénk. Ugyanezen az oldalon lehetőséget kapott egy MSZP-s képviselő is, hogy írjon, róla is van egy portrékép. Ez kevéssé jellemző a kerületi lapokra.

A 3. oldalon Trianonra emlékező fotó, Szabolcs polgármesterrel, háttérben Karsay Ferenc alpolgármester. Kicsit hátrébb Szabolcs Attila a Hősök napján templomban járt, a háttérben Németh Zoltán ogy képviselő. Még erre az oldalra elfért több kép is, miután a kerületi vezetők óvodás duatlonversenyen is jártak: Szabolcs, Karsay és Németh, sportosan, lazán. Ugyanitt virágosztás, Karsay alpolgármesterrel, a polgármester nélkül.

Az előző számban is van a címlapon Szabolcs Attila, megintcsak Tőkés Lászlóval, van még egy polgármesteri álláspont is a 3. oldalon, portréval (ugyanitt a kerületi képviselői sarok, ellenzékieknek is). Aztán beindul a háttérember alpolgármester: Karsay, a 6. oldalon a Hugonnai iskolában járt, kiderül itt az is, hogy kínai cirkuszosokat látogatott meg a polgármesterrel együtt (közös fotó). A 9. oldalon a polgármestert sikerült lefényképezni borospincelátogatás közben, de Karsay egy szép nagy háromhasábos képpel szépít, a kerületi focitornán készült.

A Szabolcs-Karsay háziverseny így alakult két szám után: 9 kép a polgármesterről, Karsay alpolgármesterről 10. A pluszok Szabolcsnak: három címlapos kép, hírességekkel mindkét számban, sportoló gyerekek között és adott a szórakozásnak meg a borok élvezetének is. Összesen 17 pont. Karsay: két címlap, focipályás kép, sportoló gyerekes kép itt is kipipálva, kínai akbrobaták is + hírességekkel két képen is. Összesen 17 pont.

Izgatottan várjuk a következő számot, hogy bekerül-e ez a félmeztelen kép a polgármesterről, mert azért kijárna egy plusz öt pont.

23. kerület

polgármester: Geiger Ferenc
lap: Soroksári Hírlap

A budafoki ámulatból a soroksári döbbentig jutottunk. Geiger Ferenc ha plasztikáztatná az arcát, arról aligha a városi lapból értesülnének a szavazói. A soroksári lapban nemhogy címlapon nincs a polgármester, de az egész újságban egyetlen egy fotót találtunk a polgármesterről, azon is képviselőtársaival végzi a munkáját. A polgármester helyett Orbán Gyöngyi alpolgármester szerepel. Pedig itt is volt pegadógusnap, de a képeken a pedagógusok vannak. A májusi szám nincs fent a honlapon, az áprilisi viszont igen, és abban egyetlen egy kép sincs a polgármesterről!!!!!!! Ha - abban a nem kívánatos és csak elképzelt helyzetben - elrabolnák Geigert, akkor a lap simán megjelenhetne még. (A márciusi számbanban azért van egy hatalmas címlapfotó, és egy székelyzászlós is. És a Pesterzsébet című lap is a kerületiek segítségére sietett, Szabados Ákos szorított helyet maga mellett Geigernek.) Összesen 1 (egy!) pont.

És akkor íme, a végeredmény:

  1. Láng Zsolt-Budai Polgár 22 pont
  2. Papcsák Ferenc-Zuglói Lapok 18,5 pont
  3. Szabados Ákos-Pesterzsébet 17 pont (a sok 17 pontos közül az egy lapban található 13 kép emeli ki)
  4. Karsay Ferenc alpolgármester-Városházi Hírmondó 17 pont
  5. Kovács Róbert-Kőbányai Hírek 17 pont
  6. Szabolcs Attila-Városházi Hírmondó 17 pont
  7. Kovács Péter-XVI. Kerületi Újság 15 pont
  8. Riz Levente-Hírhozó 15 pont
  9. Vattamány Zsolt-Erzsébetváros 15 pont
  10. Tóth József-Hírnök 13 pont
  11. Bús Balázs-Óbuda 11 pont
  12. Hoffmann Tamás-Újbuda 11 pont
  13. Pokorni Zoltán-Hegyvidék 11 pont
  14. Simicskó István (képviselő)-Újbuda 10 pont
  15. Németh Szilárd-Csepeli Hírmondó 9 pont
  16. Bácskai János-Ferencváros 8 pont
  17. Ughy Attila-Városkép 8 pont
  18. Kocsis Máté-Józsefváros 7 pont
  19. Nagy Gábor Tamás-Várnegyed 6 pont
  20. Wintermantel Zsolt-Újpesti Napló 6 pont
  21. Hassay Zsófia-Terézváros 5 pont
  22. László Tamás-Életképek 4 pont
  23. Geiger Ferenc-Soroksári Hírlap 1 pont

A győztes II. kerületieknek gratulálunk, a Zuglói Lapok olvasói se keseredjenek el, mert tartósan jól teljesít a lapjuk, Pesterzsébet, Kőbánya és Budafok között pedig olyan minimális a különbség, hogy kéthétről kéthétre változhat a helyzet. A soroksáriakat viszont sajnos nem tudjuk semmivel sem megvigasztalni.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.