És azt tudták, hogy van Magyarországon egy Lenovo-gyár?

TECH
2013 június 25., 20:54

Magyarországon a parlamenti képviselők tudják, mi a jó. Persze nem ők személyesen döntöttek róla, hogy Lenovo notebookokat kapjanak majd, de eddig mindig ilyeneket kaptak. Ez egészen pontosan az utóbbi három ciklusra igaz, mert azelőtt nem kaptak hivatali gépeket. A legutóbbi tendert az Albacomp nyerte, és darabáron nettó háromszázezerért adott el Lenovo Thinkpad x201-es, érintőképernyős gépeket az országgyűlésnek

Durva reklámnak tűnhet, de jól döntöttek. Én is majdnem ilyen gépet használok, és eddig az egyik legjobb befektetésem volt, amikor megvettem a használt x200-ast. Gyors, nagyon kicsi, és elképesztően strapabíró, gyakorlatilag nem megy tönkre. Ráadásul szép is.

IMG_9502_sEnnek ellenére sokáig én sem tudtam, hogy egész Európában egyedül Magyarországon van Lenovo-gyár. Pont ezért örültem, amikor a lenovósok szóltak, hogy le lehet menni Sárvárra megnézni.

Szingapúri gyárt kínainak Magyarországon

A sárvári gyár egyébként nem a Lenovoé. A Felxtronics dedikált nekik egy gyárat, ahol csak a cég termékeit gyártják. A Flextronics egy nagy szingapúri cég, ami abból él, hogy bármit legyárt. Annyira bármit, hogy egy ideig kávéautomatákat gyártottak a Lenovók mellett, mert pont ott fértek el.

IMG_9558_s

Sárváron van egy egész Felxtronics telep, de a Lenovónak külön épülete van. Sajnos a nagy győzelem nem a mienk, mert a notebookokat nem itt gyártják. A szervereket és az all in one gépeket (ezek olyanok, mint az Imac, egy monitor - többnyire érintőképernyővel - amiben benne van az egész gép), meg a kis asztali gépeket viszont igen.

Ezeket is úgy, hogy az all in one gépeknél például csak az összeszerelt monitorház érkezik meg Magyarországra. Ez azért van, mert a kínaiak minél kevesebb tőkét szeretnének hetekig utaztatni az óceánon, ezért az igazán értékes alkatrészeket már itt teszik bele.  Miután összeszerelték a gépeket, Sárvárról osztják el direktben a közép-kelet európai piacra.

IMG_9933

Miért jó ez?

Az, hogy van egy Lenovo-gyárunk, egyébként azért menő, mert a Lenovo a világ második legnagyobb pc-gyártója. Ez a kínai cég vette meg az IBM-nek azt a részét, ami számítógépeket gyárt, amivel hozzákerült a Thinkpad széria is. Ennek pedig legalább annyi fanboya van, mint az Apple-nek, csak többnyire azok közül, akik a munkához kapják a gépeket.

IMG_9529_s

A mostani látogatást egyrészt azért szervezték, mert az itteni gyár idén háromszorosára növeli a kapacitását. Emellett viszont a Lenovo hamarosan elkezdi nálunk is forgalmazni a tabletjeit és telefonjait. A K900 körül például elég nagy a hájp. Az 5,5 hüvelykes telefon akkora, mint a Galaxy Note II, és legalább olyan jól van összerakva, mint a Thinkpad gépek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.