Közelebbi, de forró, büdös lyuk vagy egy távolabbi légkondicionált iroda?

káosz
2013 július 04., 17:52
  • Július elsejétől változott a postai szolgáltatások rendje
  • Ennek leglátványosabb jele az volt, amikor hétfőn összeomlott az informatikai rendszer
  • De érhetik az embert újabb meglepetések
  • Például nem kell annyit gyalogolni, ha át akarunk venni egy küldeményt
  • Csak éppen többet kell sorban állni, mindezt munkaidőben

Postásokkal beszélgettem, ők mondták, megváltozott valami jogszabály, aminek a következtében átrendezték a postai körzethatárokat, a cél az, hogy az át nem vett küldeményeket, amikor be kell zarándokolni a postára, a lakhelyhez minél közelebbi postahivatalba találja meg az ember. Szóval hogy ne néhány nagy gyűjtőposta foglalkozzon ezzel, hanem sok, ne kelljen olyan messzire utazni, amikor a postás lusta kihozni a csomagot. Ez így elvben teljesen okés, megszavaznám, sima kétharmad.

- hívta fel a figyelmet a kreatívos Szigeti Péter a tumblren egy hétfőtől életbe lépett, nem különösebben beharangozott változásra. Nem csoda, hogy nem nagyon vette észre senki a módosítást, mert a Posta inkább az új csomagfelvételi rendszert megújítását harangozta be, ami aztán a hétfői éles teszt első óráiban össze is omlott, így nem jutott figyelem az apróságokra.

De nézzük tovább, hogy lesz egy elvileg jónak tűnő, szinte titokban meghozott döntésből vaskos anyazázás. Ismét Szigeti következik:

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy eddig a lakhelyemtől valójában egyáltalán nem olyan távoli, reggel nyolctól este nyolcig nyitvatartó, hétvégén is működő, tágas, légkondicionált, ügyfélhívós, csak ilyen küldemények kiadásával foglalkozó részleget fenntartó, az ügyfeleket egyszerre négy ablaknál segítőkész ügyintézőkkel kiszolgáló postára kellett mennem a levelekért/csomagokért. Most viszont egy 10 négyzetméteres, forró büdös lyukba, ahol ma reggel 8.15kor 24-en álltak sorban, az egyetlen félig elfüggönyzött ablak előtt, köztük volt 6, aki tömeges levélfeladásra készült ugyanannál a nem túl jókedvűnek tűnő ügyintézőnél, mert ez a feature is ahhoz az ablakhoz tartozik. Ez a lakásomhoz valóban olyan 100 méterrel közelebb levő egység csak hétköznap van nyitva, reggel 8-tól délután 3 óra 30 percig.

Végeztünk egy gyorstesztet. Nem bonyolítottuk, megnéztük a Posta honlapján az 1-es nevet viselő hivatalt, ez a Dísz téren, a Várban van. Eddig a téren lakók, a többi I. kerületivel együtt a Városmajor utca 35-37-ben vehették át azokat a küldeményeiket, amikkel vagy hiába csöngetett a postás, mert a címzettek nem voltak otthon, vagy eleve ki sem vitték azokat, csak az értesítést.

Autóval a Google útvonaltervezője szerint 3.3 kilométer az út a Dísz térről a Budai Központi Kézbesítőig, ezt 9 percre saccolja.

photo_camera Dísz tér-Városmajor, autóval.

Tömegközelekdéssel, a Moszkva Szél Kálmán térről kis sétával 12 perc

photo_camera Dísz tér-Városmajor, busszal és gyalog

Gyalog 1,7 kilométer, részben szép, romantikus környezetben 21 perces séta.

photo_camera Dísz tér-Városmajor gyalog, 21 perc

Ehhez képest a szomszédos posta becserkészése a Szigeti által említett kétharmados hurrá. Csakhogy. Ha azt feltételezzük, talán valamennyire reálisan, hogy a Dísz téren lakó mondjuk nem a Dísz téren dolgozik, akkor jönnek a felhők a boldogság tengerkék egére.

A Dísz téri posta a következő időpontokban várja az ügyfeleit.

Hétfőtől-péntekig reggel nyolc és délután négy óra között. Hétvégén zárva.

De ennél is jobb talán a Normafa út 1. szám alatt posta, ahol reggel nyolctól csak délután fél négyig vannak nyitva. De ezt sem tiszta ügyfélfogadási idő, mert délben bezárnak egy fél órára. Így ebédidőben is bajos átugrani.

Ehhez képest a Városmajor utcai kézbesítő központ (ahová eddig az I., a II. és a XII. kerületből jártak küldeményeket átvenni) minden hétköznap reggel nyolctól este nyolcig van nyitva, szombaton reggel nyolctól kettőig. Itt a sorban állás idejét rövidíti, hogy levelet, csekket nem lehet feladni, csak a küldeményeket, csomagokat átvenni.

Megkérdeztük a Postát, hogy mi szólt a változtatás mellett. A válaszból kiderült például az, hogy július elsejétől az ajánlott küldeményeket csak személyesen adhatja át a postás magának a címzettnek vagy a meghatalmazottjának. Ha senki nincs otthon, azt nem dobhatja be a postaládába, hanem visszaviszi (én eddig is azt hittem, hogy ez így van, de ezek szerint nem). Így azzal számolnak, hogy az eddigiekhez képest több lesz a postán átvett küldemények száma, ezért az eddiginél több postán lehet majd átvenni azokat.

Azt is írták, hogy "egyes területeken megváltozott az adott kézbesítő járáshoz tartozó letéti küldemény átvevőhely", ami - ha jól értjük -, valóban azt jelenti, hogy ne automatikusan oda induljunk el a küldeményükért, ahová eddig. Hogy akkor hova? "A változásról ügyfeleinket - a sikertelen kézbesítést követően - az értesítő mellé csatolt külön tájékoztatóval értesítjük".  És végül a kulcsmondat: "A letéti küldemények átvevőhelyének kijelölésekor fontos szempont volt, hogy a lakcímhez minél közelebb essen".

De mi van azokkal, akik munkaidőben nem otthon vannak, hanem mondjuk a munkahelyükön, a kijelölt posta viszont csak fél négyig, négyig van nyitva.

"Természetesen fontos szempont a lakossági igényekhez történő igazodás, ezért az új letéti pontok kijelölésekor az ügyféligényeket is szem előtt tartva kerültek meghatározásra  a nyitva tartási idők, ezeken a postahelyeken a hét legalább egy munkanapján hosszított nyitva tartással állunk ügyfeleink rendelkezésre" - írta Apáti-Tóh Kata szóvivő.

Szúrópróbaszerűen néztük, ennek egyelőre semmi nyomát nem láttuk a posták nyitvatartási idejében, de lehet, hogy lassan frissül a honlap, vagy mindig mellényúltunk.

Van viszont egy olyan lehetőség, amiről nekem például fogalmam sem volt, lehet időpontot egyeztetni, hogy mikor hozza ki újra a küldeményt a postást. Ennek azért megkérik az árát, ha még aznap szeretnénk kézhez venni a levelet, az bruttó 935 forint, az egy ötszázas, ha nem ragaszkodunk az aznaphoz, de napot és időpontot azért megjelölnénk. Ha csak a napot kérjük, időpont nélkül, az 195 forint. Kérhetjük az újrázást másik címre, például munkahelyre is, az plusz 515 forint. Lehet kérni amúgy délutáni és szombati kézbesítését is, a felár ebben az esetben 230, illetve 790 forint.

Sőt, bármilyen hihetetlen, már-már XXI. századi, olyan is van, hogy lehet időpontot foglalni, hogy mikor vennénk át a küldeményünket a postán. Ezt soha nem próbáltuk, egy-két postát elnézve érdekes kaland lehet, ha van valakinek tapasztalata, kommentelje be vagy írjon a szerk@444.hu-ra.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.