Ezzel érvelnek a britek az EU mellett

Az EU belülnézetből
2013 július 15., 12:27

Ébredezik a brit EU-lobbi, amely szerint történelmi hiba lenne távozni az Európai Unióból. A politikai közép pártokon átívelő kezdeményezést indított, British Influence (Brit Befolyás) néven.

A brit kormány szavazati súlya az Európai Tanácsban

A British Influence keretében Nagy-Britannai politikai közepe közös Európa-programot hirdetett. Ők azok, akik szerint a szigetországnak a kilépés helyett inkább az EU radikális reformján kellene ügyködnie.

Nagy-Britannia exportjának fele az EU-ba irányul!

A kezdeményezést Ken Clarke konzervatív tárca nélküli miniszter mellett a Blair-kormányban több miniszteri posztot és az EU kereskedelmi biztosi pozícióját betöltő Lord Peter Mandelson, valamint a pénzügyminisztérium vezető államtitkára, a liberális Danny Alexander is támogatja.

A briteknek maguknak kell kezdeményezniük az “EU felrázását és 21. századra való újrahangolását”.

A British Influence programja válasz David Cameron azon ígéretére, amely szerint egy 2017-es Tory-győzelem esetén népszavazást írna ki a brit kormány az uniós távozásról.

A népszavazást, amennyiben a kilépést pártolók kerülnének többségbe, az EU és a britek közti megállapodás kemény “újratárgyalása” követi majd Cameron ígérete szerint.

Az ellentábor kampánya - miközben a közös Európa mellett tör lándzsát- , szükségesnek tarja az uniós alapszerződés további módosítását úgy, hogy bizonyos hatáskörök visszakerüljenek a nemzeti kormányok kezébe.

Tények a európai egységes piacról

Ennek ellenére kimondja, hogy “megélhetésünket egy globalizált gazdaságban keressük, egy olyan világban, melyben a nemzetek kölcsönös függőségben állnak a globális és regionális kihívások leküzdésében". A szöveg szerint ezért saját érdekeik jobb képviseletét “vezető uniós ország pozíciójuk megerősítésében kell keresniük a briteknek”.

Az EUrologus számára a kezdeményezés igazán azért érdekes, mert tényekkel, adatokkal érvel, viszont ezeket látványosan, és közérthetően jeleníti meg, ahogy ezt a cikkben szereplő ábrák is mutatják.

Így járnak jól a britek az EU nemzetközi fejlesztéspolitikájából! Uniós kohéziós támogatások területi megoszlása

Tények a európai egységes piacról

photo_camera A négy legrosszabbul teljesítő brit EP képviselő

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.