Cukor közé rejtettek rakétákat

külföld
2013 július 17., 03:39

Kuba elismerte, hogy onnan küldtek több tonna fegyvert egy észak-koreai hajón. Az észak-koreai hajót hétfőn tartóztatták fel a Panama-csatornán, ami a panamai hatóságok szerint korszerű rakétaalkatrészeket szállított cukor közé rejtve. A kubai közlemény szerint a hajón 10 ezer tonna cukor mellett egy-egy Volga és Pecsora típusú légvédelmi rakétát, illetve kilenc rakétát szétszerelve, két MiG-21-es repülőgépet és az utóbbiakban alkalmazható 15 motort szállítottak.

„Ezeket az eszközöket a múlt század közepén gyártották, javítás után vissza kellett volna kerülniük Kubába” – derül ki a közleményből. Az viszont nem derül ki, hogy, miért így szállították a fegyvereket. A hatóságok szerint a szállítást a kubai védelem tette szükségessé. Havanna „megerősítette határozott és visszavonhatatlan elkötelezettségét a béke, a leszerelés, beleértve a nukleáris leszerelést is, valamint a nemzetközi jog tiszteletben tartása iránt”.

A Panama-csatornán nem lehet hivatalosan be nem jelentett fegyvereket szállítani. Az észak-koreai hajót és szállítmányát a panamai Manzanillo kikötőjében őrzik.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.