https://444.hu/assets/2013-07-16T211228Z_294191617_GM1E97H0EDM01_RTRMADP_3_PANAMA-NORTHKOREA.jpg

Hány diktátorportré fér el egy fegyvercsempész hajón?

külföld
2013 július 18., 10:12

Hétfőn tartoztatták fel az észak-koreai Csong Cson Gang hajót a Panama-csatorna közelében. A hajón a papírok szerint tízezer tonna barna cukrot szállítottak, de a cukorhalmok alatt 240 tonnányi fegyvert is találtak. A hatóságok eredetileg amúgy drogszállítmányra gyanakodtak. A hajó kapitánya nem is akarta felhúzni a horgonyt,a panamaiaknak előbb le kellett azt vágni, hogy utána behúzhassák a hajót a legközelebbi teherkikötőbe.

photo_camera Az elfogott hajó, a Csong Cson Gan a Manzanillo Nemzetközi Teherkikötőben, Colón városánál. (CARLOS JASSO/Reuters)
photo_camera A hajó rakodóterében rengeteg cukor rejtette a fegyvereket (REUTERS/Carlos Jasso)
photo_camera Hogy aztán ilyen rakéták kerüljenek elő. Kuba végül elismerte, hogy ők küldték a fegyverrakományt. Többek között egy Volga és Pecsora típusú légvédelmi rakétát, illetve kilenc rakétát szétszerelve, két MiG-21-es repülőgépet és az utóbbiakban alkalmazható 15 hajtóművet. (REUTERS/Carlos Jasso)
photo_camera A panamai elnök, Ricardo Martinelli a helyszínen követte a fegyverek lefoglalását. Persze érthető, ritkán van ekkora fogásuk. (REUTERS/Carlos Jasso)
photo_camera Panamai mérnökök vizsgálják a konténerben talált rakétát. A hivatalos kubai álláspont szerint ezek múltszázadi eszközök, amiket javításra küldtek Észak-Koreába, és ahonnan majd visszavárták volna őket. (REUTERS/Carlos Jasso)
photo_camera Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il portréi a hajó egyik irodájában. A hajó elfogása után a kapitány előbb szívinfarktust színlelt, majd öngyilkosságot kísérlet meg. (REUTERS/Carlos Jasso)
photo_camera A hajó legénysége fényképeken. Napokig akadályozták, hogy a hatóságok átkutathassák a hajót. (REUTERS/Carlos Jasso)
photo_camera Vezérek a hajó minden szegletében. (REUTERS/Carlos Jasso)
photo_camera Szinte már otthonos: Kim Ir Szen és Kim Dzsong Il képei, csipkés abrosszal. (REUTERS/Carlos Jasso)
photo_camera Propagandaplakátban tükröződik egy biztonsági őr. ( REUTERS/Carlos Jasso)
photo_camera Észak-Korea ellen fegyverembargó van életben, ezért vélhetően Kuba több tiltást is megszegett. Az ENSZ is szakértőket tervez küldeni a helyszínre, washingtoni források meg arról beszéltek, hogy az Egyesült Államok végig tudott a rakományról. (REUTERS/Carlos Jasso)

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.