Fogy a bűn

jog
2013 július 19., 17:34
comments 14

Sokkal kevesebb a gyilkosság, a betörés és az autólopás a nyugati országokban, mint 20 éve . Miközben a nyugati világ válságáról, hanyatlásról, fenntarthatatlanságról tanakodik szomorúan egy csomó mindenki, addig Észak-Amerikában és Nyugat-Európában csökken a bűn, hívja fel a figyelmet az Economist.

1990 óta az erőszakos bűncselekmények az USA-ban 32%-kal csökkentek, az ottani nagyvárosokban pedig 62%-kal. Az EU 28 tagállamában 2003-2008 között minden évben csökkent a bűncselekmények száma. 2009-ben 23 százalékkal kevesebb autót loptak el az EU-ban mint 2006-ban. 1998-ban Magyarországon 600.621 ezer bűncselekményről volt a rendőrségnek tudomása, 2010-ben már csak 447.186-ról.

És még néhány érdekes adat

  • 1994-ben 310 embert öltek meg Magyarországon (ez volt a legrosszabb év a rendszerváltás óta), de 2012-ben csak 113-t.
  • 1989 – 2007 között az USA-ban 14 millióról 11 millióra csökkent a bűncselekmények száma.
  • 1997-ben 400 ezer autót loptak el Angilában és Walesben, tavaly már csak 86 ezret.
  • New York városában az elmúlt 20 évben 93 százalékkal csökkent az autólopások száma.

A betörések, gyilkosságok és autólopások folyamatosan ritkulnak. Az USA-ban már 1991 óta, Nyugat-Európában pedig a 90-es évek vége óta. A válság által leginkább sújtott néhány országban ugyan az utóbbi években növekedett valamennyire a bűnözés (Portugália, Olaszország, Görögország), de összességében határozott csökkenés látszik.

A G7 országokban 1995-től 2010-ig

(Franciaország, Japán, Kanada, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, USA) 

  • a betörések több mint 20,
  • a gyilkosságok több mint 30,
  • az autólopások pedig több mint 50 százalékkal csökkentek.

Miért? Miért? Miért?

Nincs egyértelmű válasz, csak feltételezések. Az alábbi teóriákat mind kriminológusok és szociológusok találták ki.

Kevés a fiatal

Ezeket a bűncselekményeket (rablás, gyilkosság, autólopás) leginkább 16 – 24 év közötti férfiak követik el. Az öregedő nyugati társadalmakban nincsenek ők olyan sokan, így kevesebbet is bűnöznek.

 Lazábbak az abortuszszabályok

Van olyan feltételezés, hogy nyugaton mostanában kevesebb olyan gyerek születik, akit a szülei nem akartak. Márpedig akit nem akartak (nyomor, nem szerették, stb.) könnyebben lesz bűnöző. Ez az elmélet azonban inkább csak az USA egy részénél lehet érvényes, hiszen a nyugat-európai abortuszszabályok már régóta elég liberálisak.

Ólommentes benzin

Egy elmélet szerint a kipufogókból a lakosság szervezetébe jutó ólom elhülyítette az embereket, és most, hogy ez már nincs, mindenki normálisabban viselkedik.

Többen vannak börtönben

Az USA-ban és az Európában egyáltalán nem csökken a börtönbe zártak száma, hiába kevesebb a bűn. Sőt sok helyen inkább több a lecsukott. Az egyik magyarázat szerint egyszerűen kevesebb a bűnöző az utcán.

Ügyesebb a rendőrség

Nyugaton megnőtt a lebukás veszélye. A mobilok követése, a térfigyelő kamerák, a DNS-tesztek, az elkövetési statisztikák számítógépes elemzése mind jelentősen megnehezítették a bűnözők dolgát. Kevesebben kockáztatnak ezért. A közösségi oldalak figyelésével is (New Yorkban erre külön rendőrségi egységet foglalkoztatnak) egy csomó ügyet megoldanak.

Anyuék vigyáznak

Ahogy egyre több fiatal tanul tovább, úgy késik az önálló lábra állás a nyugati világban. Az EU-ban például a 25-34 közöttiek 28%-a a szüleivel lakik.

Nem divat a crack és a heroin

USA-ban a crack, Nyugat-Európában a heroin okozta függőség vitt a 80-as években nagyon sok embert bűnözésbe. Ahogy ezek a nagyon addiktív drogok kimentek a divatból, kevesebben élnek lopásból és rablásból. E két szer fogyasztói jellemzően nem tudtak dolgozni, mert a fogyasztás teljes embert kívánt. A most divatos kábítószerek mellett viszont lehet tanulni, dolgozni.

A belvárosok feltámadtak

Nyugaton már a 60-as, Budapesten csak a 90-es évek elején kezdődött, hogy a jobbmódúak kiköltöztek a kertvárosokba, és a nagyvárosok közepe a szegényekre maradt, így elindult a lepusztulás. A 21. században viszont divat lett a belvárosok és az egykori ipartelepek feltámasztása, New Yorktól Amszterdamig számos veszettnek hitt nagyvárosi negyed vált ismét divattossá. Budapesten is látszik ez: a 7. kerület a 90-es években úgy nézett ki, hogy menthetetlenül a Práter utca szintjére zuhan, erre meg mára már Práter utca felét is rehabilitálták.

Nehezebb a szajréhoz férni

1995-2011 között például 29 százalékkal nőtt a riasztóval védett brit háztartások száma, és a trend máshol is hasonló. Egyszerűen nehezebb lett betörni, komolyabb szakértelem kell hozzá, mint egy ajtó felfeszítéséhez, vagy egy ablak betöréséhez. Ráadásul készpénzt ma már alig tartanak otthon az emberek, az ékszert páncélszekrénybe teszik, sokkal nehezebb hozzáférni egy csomó vonzó dologhoz. A bankok és az üzletek is sokkal jobban védettek, mint akár csak 10 éve. A 21. század eleje óta 90%-kal több iztonsági őrt foglalkoztatnak az európai áruházakban. Ma már szinte mindenütt van lopásgátló csipogó, és kamerák figyelik a vevők minden mozdulatát, még a sarki éjjelnappaliban is. Sokkal kevesebb a készpénz a pénztárakban is.

Olcsóbb lett a technika

Ki kockáztat több év börtönt ma már egy tévéért? Egy működőképes autót kéthavi átlagbérből is lehet venni a nyugati világban. A globalizáció az olcsó ázsiai termékekkel oda vitte a nyugati világot, hogy egyáltalán nem olyan nagy dolog már beszerezni egy csomó mindent, ami régen értékesnek számított. 10 ezer forint alatt van DVD lejátszó a boltban, Hol vagyunk attól, hogy egy videómagnóért megérte feltörni egy házat? A használt műszaki cikkeknek is alig van már piacuk. Brüsszelben nemrég egy magyar hajléktalan azt magyarázta nekem, hogy a mobilját jött éppen feltölteni a kocsmába, mert a tulaj (Lajos bá) szintén magyar, neki megengedi.

 A videójátékok megváltanak

2010-ben amerikai kriminológusok komoly tanulmányt közöltek arról, hogy a videójátékok miatt csökken a bűnözés az amerikai nagyvárosokban. Egyrészt mert egy csomó időt elvesz, és addig sem az utcán bandáznak és bűnöznek a fiatalok, másrészt mert egy csomó erőszakra csábító frusztrációt kiélnek a konzollal a kezükben a srácok.

Biztos minden számít

A fentiek (vagy legalább többségük) valószínűleg összeadódnak, és még az is lehet, hogy az emberek egyre jobbak lesznek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.