A legjobb balatoni étterem nyomában: Zsolti Szántódon

gasztronómia
2013 július 20., 10:01

2013-07-16 17.03.17Ha Szántód és rántott hús, akkor irány a rév! Komolyan mondom, elsőre akár el is sétáltam volna emellett a hamisítatlan balatoni hely mellett, de szerencsére nem. Megálltam, bementem, és megváltozott minden, amit korábban a rántott húsokról gondoltam.

A hely Zsoltié. Jó, nem tudom, hogy ez a hely Zsoltié-e, de Szántódon igazából mindenki Zsolti. Zsolti itt a pecaboltos, Zsolti a szomszéd, és Zsolti a kisboltos is, aki a csöppnyi város szívcsakráját jelentő zöldségest viszi. Na, de ne térjünk el a tárgytól, hiszen rántotthúsozni megyünk, nem pecázni!

photo_camera Nézzétek, gyönyörű!

Ha pedig rántott hús és Szántód, akkor irány a rév. Térjünk is a lényegre! A rántott hús természetesen titkos recept alapján készül, amit még én sem tudtam kiszedni Zsoltiból. Érzékien puha a panír rajta, és ahogy a kés belevág a húsba, az olyan, mint egy jó szex Dexterrel, csak sokkal kevesebb a vér.

Nem laksz tőle olyan jól, mint egy olajban tocsogó lángostól, de egy jó rántott hústól nem is ezt várod. Élményt vársz, rizzsel, savanyúsággal, mindennel, ami kell. És ezt Zsoltinál megkapod, mert itt igazán tudják, milyen a jó rántott hús.

photo_camera Az isten szerelmére

A jó rántott hús pedig olyan, mint a jó szex. Először puha, aztán kicsit keményebb lesz, de minden ízlelőbimbódat megmozgatja, felserkenti a véredet és beindítja a fantáziádat. Ezt a húst pedig jól sütötték. Pontosan olyan hártyavékonyra van klopfolva, ahogyan azt a magyaros konyha szereti. A gyönyörű fehér hús majdhogynem átsejlik a titokzatos prézli alatt.

A köretnek adott rizzsel csak annyi a bajom, hogy túl egyszerű. Én szeretem, ha egy kicsit meg van bolondítva egy rizs, ha megszórják kukoricával, úgy rizibizisen. Ráadásul túl volt főzve. A magyaros konyhához sokkal jobban illik a pergő, kemény rizs, a klasszikus rizsa, mint ez a japános stílus. Ettől eltekintve nagyon jó volt, csak ajánlani tudom.

photo_camera Micsoda hús!

És a savanyúság. Én elhiszem, hogy bolti vacaknak néz ki, de nem az, és ez egyből ki is derül, ahogy megkóstolod. Ilyen kellemesen savanykás, igazi nagymama konyhája ízt én utoljára Budapesten ettem. A Balaton mellett ilyen egyszerűen nincs. Nincs és kész. De Zsolti mindig meg tud lepni, ha rántott húsról van szó.

Csak találgatni tudok, hogy sikerül mindezt fejenként durván ezerkétszáz forintból kihozni. Nyilvánvalóan van benne szív és szándék is, de ez nem tolja lejjebb az árakat a Tescóban. Nem marad más hátra, mint elismerni: Zsolti egy varázsló, aki olcsón, jó, házias, finom ételeket varázsol.

Csatlakozz a 444.hu 25 ezres facebookos csoportjához, hogy garantáltan megtudd, hol vannak a legmenőbb helyek a Kárpát-medencében, és nem maradsz le a legfontosabb hírekről, eseményről sem. Készülj fel a napra velünk!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.