Jöhetnek a kínai dömpingnapelemek!

Az EU belülnézetből
2013 július 30., 11:37

Óriás hiszti tört ki az európai napelemgyártók közt, miután Brüsszel dömpingárazást hagyott jóvá a kínai exporttermékekre.

Solar-panel-at-a-workshop-001
Kiborultak az európai napelemgyártók azon, hogy az Európai Bizottság megegyezett a kínaiakkal a termék áráról, miközben pár hete védővámmal fenyegette meg az ázsiai óriást, mert Brüsszel szerint a kínai napelemeket dömpingáron értékesítették. A kereskedelmi EU-biztos viszont arra panaszkodott, úgy nem lehet tárgyalni, hogy a tagállamok közben akadályozzák a bizottság érdekérvényesítését.

A hétvégi egyezség értelmében minimum importárakat állapítanak meg: a kínai napelemeket évente összesen 7 gigawattig vámmentesen értékesíthetik, 0,56 eurócent/wattnál nem alacsonyabb áron. E felett, illetve az ennél alacsonyabb áron eladott termékekre 47,6 százalékos büntetővám érvényes. Ez viszont az európai gyártók szerint pont az az alacsony dömpingár, ami sérti az ő érdekeiket, és ami miatt az egész ügy elindult. A bizottság korábban 1,12 eurós árról beszélt, mely az európai cégek kárait enyhítené.

Az európai napelemgyártókat képviselő Prosun már közölte: keresetet nyújt be az Európai Bíróságon a bizottság döntése ellen. Szerintük a megállapodás ellentétes az uniós joggal, és veszélyezteti azt az iparágat, amely már így is 15 ezer munkahelyet épített le az állami támogatásokat élvező kínai cégekkel szembeni szerintük nem fair versenyben. A napelem gyártók szerint világos, hogy a bizottság célja az volt, hogy mielőbb lezárja a tárgyalásokat, és hogy engedtek a kínaiak zsarolásának. A végső megoldást a kínai kereskedelmi kamarán keresztül az exportőrök ajánlották. A zsarolás vádjában lehet valami, hiszen a napelemes uniós dömpingvám június elejei bejelentése után nem sokkal Peking közölte: dömpingvizsgálatot indítanak az európai borexportálókkal szemben, amivel Magyarországot is megszivathatják. A kínaiaknak egyébként közel 80 százalékos a részesedése az európai napelempiacból.

Karel De Gucht, kereskedelemben illetékes EU-biztos azt mondta, az európai cégek felelőssége, hogy versenyképesebbek legyenek. Szerinte a megoldás megszünteti az európai piacnak okozott károkat. A biztos utalt arra, nem érezte minden tagállam támogatását a bizottság a tárgyalások során. Bizonyos tagállamok nem akartak rontani a viszonyukon Kínával a válság közepette. Angela Merkel német kancellár azt mondta májusban, hogy a berlini kormány konkrétan használja majd befolyását annak érdekében, hogy a kínai exportőröket ne sújtsák állandó vámmal. Hoppá! A tagállamok decemberben szavaznak majd arról, hogy véglegesítik-e az egyezséget, ami elvileg 2015-ig szól.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.