Sokan szívnak a digitális átállás miatt

tech
2013 július 31., 08:36
  • Magyarország nagy részén mától nem lehet csak egy sima antennával tévézni.
  • A régi, analóg sugárzás megszűnik, helyette digitális lesz.
  • Az eddigi 3 ingyenes csatorna helyett hetet lehet majd előfizetés nélkül fogni.
  • Ehhez viszont vennie kell egy set-top-boxot annak, aki eddig antennáról tévézett.

A a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elég korrekt oldalt dobott össze a digitális átállásról, bár az azért nem egyértelmű hogy aki eddig egy régi Videoton tévén, antennáról nézte a TV2-t, annak egy ilyen portál mennyit segít.

Pedig elég sok embert, a médiahatóság becslése szerint 416 ezer háztartást érint a dolog, ők lennének azok, akik eddig antennáról tévéztek, de mostantól ez nem tehetik meg.

Nekik venniük kell egy ilyen set-top-box nevű berendezést, amiből a legolcsóbb pár ezer forintba kerül, és amiből a legtöbb nagyáruház egyébként már előre betárazott. Ezt kell összekötni a tévével, és akkor az eddigi 3 ingyenes csatorna helyett (M1, RTL Klub, TV2) már hét remek adót nézhetnek ingyen (M1, RTL Klub, TV2, M2, Duna TV, Duna World, Euronews). Akinek amúgy olyan tévéje van, amiben van MPEG4 tuner, annak nem kell a set-top-box, mondjuk ők valószínűleg eddig sem az ablakba kilógatott antennáról fogták az adást.

Az átállás után a régi analóg frekvenciákat az NMHH elárverezi, és azokat a nagyon-nagyon széles sávú mobilnethez (4G) fogják használni. Az árverésből bejövő, várhatóan milliárdos bevétel az államot gazdagítja, a nézők meg jobb minőségű képet kapnak.

UPDATE:

Ezt most kaptuk a digitális átállás pillanatáról Johntól. Köszönjük!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.