Megkezdődött a mohácsi sokácbabfesztivál!

Uj Péter a helyszínről jelenti: lyen nagy agyagköcsögökben főzik órákig a babot, füstölthússal, zöldségekkel, úgy, hogy mellé rakják a tüzet. A köcsögnek tele kell lenni, különben elpattan. A féloldalról kapott hő magától forgatja a babot az edenyben.

sokaccbab1

 

A sokácok egyébként néhány tízezer fős nemzetiség, ebből a mai Magyarországon egy-kétezren laknak, a többség Szerbiában, a Vajdaságban illetve Horvátországban, Szlavóniában él. Katolikus délszlávok, Boszniábol vandoroltak a Monarchia déli részébe a törökök magyarországi visszavonulása után.

Mohácson és környékén összesen talán ezer sokác élhet. A nyelvük inkabb horvát mint szerb, önmagukat a horvátság részének tekintik (ellentétben a bunyevácokkal). A leghíresebb magyar sokác Albert Flórián (anyai ágon, hercegszántói sokác család), a leghíresebb horvát sokác Ivica Olic, 85-szörös válogatott, a Hamburg és a Bayern München volt csatára (jelenleg a Wolfsburgban játszik).

444 MAKRO a Kör tagjainak

A 2018‑as választások titkos tárgyalásainak története.

Megnézem
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.