Megkezdődött a mohácsi sokácbabfesztivál!

gasztronómia
2013 augusztus 03., 12:47
comments 1

Uj Péter a helyszínről jelenti: lyen nagy agyagköcsögökben főzik órákig a babot, füstölthússal, zöldségekkel, úgy, hogy mellé rakják a tüzet. A köcsögnek tele kell lenni, különben elpattan. A féloldalról kapott hő magától forgatja a babot az edenyben.

sokaccbab1

 

A sokácok egyébként néhány tízezer fős nemzetiség, ebből a mai Magyarországon egy-kétezren laknak, a többség Szerbiában, a Vajdaságban illetve Horvátországban, Szlavóniában él. Katolikus délszlávok, Boszniábol vandoroltak a Monarchia déli részébe a törökök magyarországi visszavonulása után.

Mohácson és környékén összesen talán ezer sokác élhet. A nyelvük inkabb horvát mint szerb, önmagukat a horvátság részének tekintik (ellentétben a bunyevácokkal). A leghíresebb magyar sokác Albert Flórián (anyai ágon, hercegszántói sokác család), a leghíresebb horvát sokác Ivica Olic, 85-szörös válogatott, a Hamburg és a Bayern München volt csatára (jelenleg a Wolfsburgban játszik).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.