A legnagyobb hőségben zárták el a vizet az ózdi cigánytelepeken

politika
2013 augusztus 04., 07:48

Az önkormányzat szerint a város költségvetésének terhére pazarolják, illetve "jogszerűtlenül vételezik" az ivóvizet egyesek, ezért zárhattak el 123 kútból 28-at, és csökkentették a víznyomást másik 61-nél.

Az ózdi önkormányzat június 27-i ülésén foglalkozott a "közkifolyókkal". Az önkormányzat sokallta az évi 11-12 millió forintot, ami a kutaknál elhasznált vízért fizet, ezért azt javasolták, hogy zárják le, illetve csökkentsék a víznyomást a 123 kútból 89-nél.

Ez azért problémás, mert Ózdon sok helyen nincs bevezetve a házakba a víz, így a közkút az egyetlen, ahonnan ivóvízhez jutnak az ott lakók.

Most úgy tűnik az önkormányzat az év legmelegebb időszakát választotta arra, hogy elzárják a vizet, a Facebookon megjelent bejegyzések szerint sor áll a még működő kutaknál.

Egy a helyszínen dolgozó forrásunk elmondta: az önkormányzat múlt szerdán és csütörtökön zárta el a kutakat, illetve csökkentette bennük a nyomást, miután a képviselő-testület megszavazta az intézkedést.

Ózdon 16 telep van, köztük néhányban egyáltalán nincs vezetékes ivóviz. Van olyan család, akinek legalább egy órába telik eljutni a legközelebbi működő kútig, ott sorba állni, megtölteni ivóvízzel egy 10 literes vödröt, majd hazacipelni azt. Egy családnak naponta 20-30 liter ivóvízre van szüksége.

Illegális a vízvétel?

ozd1

Az ózdi önkormányzat pénzügyi és gazdálkodási bizottsága által kidolgozott tervezet, amit a többségében Fidesz-KDNP-s testület megszavazott, több megoldási javaslattal állt elő a költségek csökkentésére:

  • Szűkítők felszerelése a közkutakra a nagy mennyiségű és a pazarló vízvételezés megakadályozása érdekében.
  • Közterület-felügyelet gyakoribb ellenőrzése az illegális vízvételezés megakadályozására/csökkentésére.
  • Közkifolyók számának felülvizsgálata, amely esetben a jogszabály megengedi, azok leszerelése.
  • A fogyasztóknak a hivatkozott rendelet szerint ki kell számlázni az átalányfogyasztást.
  • A fenti rendeletnek a jogszabályi és szervezeti változásokra tekintettel történő aktualizálása.

A vízközmű-szolgáltatást az 58/2013-as kormányrendelet szabályozza. Ebből nem egyértelmű, hogy illegálisnak számít-e vizet hordani a közkutakról, és ha igen, milyen vízmennyiségnél csap át a törvényes vízvétel törvénytelenségbe.

Lehet, hogy az emberek többségének jó érzés lopni

Fürjes Pál ózdi fideszes polgármesternek nem sok ideje volt a 444.hu-val beszélgetni, mert éppen egy túrát vezetett. Ezeket mondta:

  • Egyesek felfújják az ügyet.
  • Másfél hónapja döntöttek a kutak elzárásáról.
  • Évi 13 milliós kárt okoztak ezek a településnek.
  • A korlátozással együtt is mindenki ivóvízhez jut, ahogy a törvény előírja.
  • Csak nem 50 liter jön a kútból percenként, hanem öt.

És a java:

  • A fürdést és a pocsékolást meg kell akadályozni.
  • Lehet, hogy az emberek többségének jó érzés lopni, de valakinek meg fizetni kell.
  • A többség fizeti a lakbért meg a vízdíjat rendesen, ők joggal háborodtak fel.
  • Nincs ingyen víz.

Nem a helyi kolóniákkal volt baj

ozd2

– Volt olyan kút, ami 5 családot látott el és 470 köbméter víz fogyott rajta, egy másik meg 11 családot, és ott csak 80 köbméter víz. Ez azért nem egy normális állapot  – mondta Dr. Bélteczki János, az ózdi önkormányzat egyik fideszes képviselője. Arról is beszélt, hogy már egy hónapja elkezdték a kutak lezárását illetve szűkítését, de mindenhol ügyeltek arra, hogy a házaktól 150 méteren belül legyen kút, ahol a víz nincs bevezetve.

Egyhangú szavazás volt, mert a vízmű mindig jól előkészített javaslatokkal készül.

Szerinte nem igaz, hogy az emberek ne jutnának vízhez, legfeljebb arról van szó, hogy másfél perccel többet kell várniuk, mire megtelik a kanna.

Évi 15 millió forintja ment el az önkormányzatnak a kutakra, olyan helyen, ahol elvileg minden házban volt bevezetett víz 110 köbméter fogyott. Ezt egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak. Nem a helyi kolóniákkal volt gond. Messzebbről jöttek kiskerttulajdonosok, autóval, utánfutóval és 50-60 literes hordókat töltöttek meg vízzel. Ez az, amire nincs pénzünk.

Reggeltől másfél órás sorok

Reggel 6 és 8 között másfél órás sorok vannak a megmaradt kutaknál. Ez embertelen ebben a hőségben.

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő a helyszínen azt mondta: a katasztrófavédelem segítségét fogja kérni, ha a melegben az önkormányzat nem állítja vissza a kutakat.

Tüntetnek

– Az volt a bajuk, hogy ott pancsoltak a roma gyerekek – mondta Harkály Csaba, a Roma-Magyar Baráti Társaság (RMBT) elnöke, aki szerint a helyi kisebbségi önkormányzat is tehetetlen az egyhangú képviselő-testületi döntés után. Harkály, aki az Ózdtól elcsatolt Farkaslyukon lakik, azt mondta, az ő falujában nem zárták el a kutakat, viszont a napokban járt a városban, és látta, hogy egyes ottani kutakat elzártak, másokat leszereltek, illetve szűkítővel láttak el.

Harkály úgy tudja, hogy azoktól a lakásoktól, ahol nincs vezetékes ivóviz, 150 méterre lennie kell közkútnak. Egy másik forrásunk szerint az önkormányzat légvonalban mérte ki a 150 méteres távolságot, ami azt eredményezte, hogy egyes lakásoktól több száz métert is kell gyalogolni, mire az ózdiak ivóvízhez jutnak.

Harkály hétfőre tüntetést szervez az ózdi önkormányzat épülete elé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.